Talisman no. 22

Wat is het verschil tussen een mannetjeskip en een hoogwerker? Een haan krijst en een kraan hijst.

Wat is het verschil tussen een zeefotograaf en een kok? De een kiekt boten, de ander kookt bieten.

Wat is het verschil tussen een boer en een viezerik? De boer houdt van schapen en geiten, de viezerik van gapen en schijten.

Wat is het verschil tussen een goede vriend en een pedicure? De een toont je feilen, de ander vijlt je tonen.

Wat is het verschil tussen een baby en een big? De een poept in de luier, de ander luiert in de poep.

Wat is het verschil tussen een schoenmaker en minister !Ritzen? De een verzoolt schoenen, de ander verzoent scholen.

Wat is het verschil tussen een kind dat op reis gaat en een kermisbakker met buikpijn? De een pakt zijn koffertjes, de ander kakt zijn poffertjes.

Wat is het verschil tussen een vervelende hengelaar en iemand die eindelijk een w.c. gevonden heeft? De een vist pinnig, de ander pist vinnig.

Wat is het verschil tussen een lastig schoolkind en een voetballer die niet de bal maar een bil kopt? De een schopt keet, de ander kopt scheet.

in cursief Maak zelf ook een zo'n verschil, en stuur het naar Talisman, NRC Handelsblad, Paleisstraat 1, 1012 RB Amsterdam.

Oplossing Talisman no. 21

Marjolein Deunk (11 jaar) uit Groningen stuurde ons de volgende nieuwe woorden: 'Wij hebben zelf een woord en dat is spitsel. Als wij een eitje eten bij het ontbijt gaan mijn broertje en ik daarna altijd spitsel maken. Dat is de eierschaal helemaal fijn stampen tot gruis. Nog een ander woord is een keurschijfje. Als je aan het eind van een tv-serie alvast een klein stukje ziet wat er de volgende keer zal gebeuren, dan noemen we dat een keurschijfje. De kaasboer noemt het altijd zo als hij ons een plakje kaas geeft als mijn moeder kaas koopt. Dan zegt hij: jongens, jullie lusten zeker wel een keurschijfje? Dus door de kaas zijn wij op het idee gekomen om het voor tv-series te gebruiken.' Marjolein krijgt de prijs.