Sepot klacht tegen topman papierfabriek

AMSTERDAM, 30 nov. - Justitie heeft de aanklacht wegens misbruik van voorkennis in de handel van aandelen Gelderse Papier gesponeerd. President-commissaris H. Beens van Gelderse Papier zal niet worden vervolgd, omdat het onderzoek van de Economische controledienst (ECD) geen aanwijzingen heeft opgeleverd dat er van een strafbaar feit sprake zou zijn.

Beens verkocht vorig jaar juni een groot pakket aandelen Gelderse Papier, vlak voordat de onderneming bekendmaakte dat de winstcijfers over het eerste halfjaar tegenvielen. Volgens de president-commissaris ging het hier echter om een limietorder aan zijn bank, die al maanden tevoren was opgegeven. Ofschoon de order dus zonder enige bemoeienis van zijn kant was uitgevoerd, draaide Beens de transactie terug.

Beens, die als bestuursvoorzitter Gelderse Papier uit het moeras wist te trekken, toont zich allesbehalve tevreden over de gang van zaken. 'Mijn imago heeft een deuk gehad. En integriteit is belangrijk in de financiele wereld', aldus Beens.

De president-commissaris is vooral kwaad over de 'lakse wijze' waarop de beurs zijn zaak heeft afgehandeld. Daarnaast heeft hij kritiek op de wijze waarop het onderzoek naar handel met voorkennis is georganiseerd. De procedure, waarbij eerst de beurs zelf onderzoek verricht en bij gebrek aansucces de zaak weer doorgeeft aan de ECD, is volgens Beens nodeloos ingewikkeld. Volgens Beens zou de zaak beter direct door de ECD onderzocht moeten worden.