Remise verkleint voor Sijbrands kans op titel

GRONINGEN, 30 nov. - Ton Sijbrands lijkt zijn kans op de wereldtitel te hebben verspeeld. In de voorlaatste ronde hield de Malinees Ba de Nederlandse kandidaat op remise, terwijl titelverdediger Tsjizjov twee punten pakte tegen Rob Clerc. De Sovjetrus nam daarmee opnieuw een punt voorsprong en heeft voldoende aan een punt tegen de Ivoriaan Traore om zijn titel voorlopig te verlengen. De teleurstelling was van de gezichten van de weer massaal naar Groningen gekomen supporters af te lezen. Al kort na de eerste zetten bleek Ba niet van plan risico's te nemen. Hij trachtte met snel spel en veel vereenvoudigingen Sijbrands uit zijn ritme te halen.

De Nederlandse oud-wereldkampioen kreeg geen echte kansen gevaar te creeren en in de analyseruimte was de stemming dan ook snel bedrukt. Wat Sijbrands ook probeerde, hij slaagde er niet in de Malinees op het verkeerde spoor te brengen. Zelf kwam de Nederlander daardoor ook nog in tijdnood, maar die fase overleefde hij gelukkig zonder schade op te lopen. Ook de naaste medewerkers van Sijbrands zagen de bui spoedig hangen, want in tegenstelling tot in andere partijen betrokken hun gezichten steeds meer. Na bijna vier uur turen naar de schijven kwam het onvermijdelijke remise-aanbod en waren de titelkansen opeens drastisch gereduceerd. Want medekoploper Tsjizjov won wel.

Nationaal kampioen Clerc, die een dag eerder nog verklaarde dat het wereldkampioenschap geen team- maar een individueel toernooi was, durfde het gevecht met de rivaal van Sijbrands vol aan te gaan. Hij riep spanningen op en Tsjizjov voelde zich als een vis in het water. De Nederlander gebruikte echter te veel tijd voor zijn strategie en moest tenslotte een groot aantal zetten in korte tijd doen.

Het aanvankelijke optimisme verdween snel, want de titelverdediger kwam steeds beter te staan. Juist voor de klokcontrole besliste hij het duel in zijn voordeel, waardoor hij weer alleen op kop kwam. 'De geschiedenis uit Paramaribo herhaalt zich', merkte een supporter van Sijbrands op. In Suriname moest Sijbrands het ook niet van zijn landgenoten hebben; toen verloren zij allen van de 26-jarige Sovjetrus. De strijd om de derde plaats is nog niet geheel beslist. Maar na de vlotte puntendeling tussen Valneris en Stokkel is de Letse kampioen vrijwel zeker van die positie. De Senegalees Macodou N'Diaye leek aanvankelijk nog een bedreiging voor hem, omdat de Afrikaan tot veel beter spel kwam dan Vatoetin. De speler uit het Oostblok wist echter na zes uur een punt veilig te stellen. Gantwargs poging om de Senegalees in te halen mislukte. (ANP)