Overeenkomst over taxi's Schiphol

SCHIPHOL, 30 nov. - Het conflict over het verbod voor Amsterdamse taxichauffeurs passagiers mee terug te nemen vanaf Schiphol is opgelost. In maart 1991 worden de taxiregio's Amsterdam/Zaanstreek en de Amstel- en Meerlandengemeenten samengevoegd.

Vooruitlopend op de samenvoeging geldt vanaf 1 januari een tussentijdse regeling. De overeenkomst is gesloten door de betrokken taxibedrijven, de luchthaven Schiphol en de provincie Noord-Holland.

Taxibedrijven uit Badhoevedorp krijgen de helft van de in totaal 71 standplaatsen voor de aankomsthal van Schiphol. De taxibedrijven uit de overige gemeenten rondom de luchthaven krijgen 12 plaatsen. De Amsterdamse taxi's bezetten de resterende 24 plaatsen en nemen het leeuwedeel van het vervoer voor hun rekening dat overblijft zodra de 'vaste' taxi's het aanbod niet meer aan kunnen.

Vanaf september van dit jaar was het Amsterdamse chauffeurs verboden passagiers mee terug te nemen volgens de Wet op het Personenvervoer. De Amsterdamse chauffeurs voerden hiertegen de afgelopen maanden fel actie.

Taxibedrijven uit de twee regio's kwamen de regeling overeen omdat de provincie Noord-Holland dreigde hen een overeenkomst op te leggen. 'Het leek een gedwongen huwelijk te worden, we hebben er een verstandshuwelijk van gemaakt', zei woordvoerder G. van Gelderen van het Centraal Bureau voor Taxi's in Amsterdam vanochtend. Woordvoerder L. Lubberts van de Vetam, waarin de taxibedrijven uit de gemeenten rond Schiphol zijn vertegenwoordigd, plaatste een kanttekening: 'De samenvoeging houdt in dat we in het hele nieuwe gebied elkaars directe concurrenten worden.' De Vetam onderzoekt de mogelijkheid een eigen taxicentrale op te richten in Amsterdam.

Het waardeverschil tussen de taxivergunningen in de hoofdstad en de omliggende gemeenten is een ander probleem. Amsterdamse chauffeurs betalen rond de 250.000 gulden voor hun exploitatievergunning, tien keer zoveel als hun Vetamcollega's. De luchthaven Schiphol, bemiddelaar in het conflict, heeft in de overeenkomst een aantal kwaliteitseisen bedongen.