Onvrede bij ANC kan uitmonden in 'Zwarte Kerst'

Door onze correspondent JOHANNESBURG, 30 nov. - Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) staat onder grote druk van zijn achterban om de komende maand harde acties te voeren tegen de regering. ANC-woordvoerder Pallo Jordan zei gisteren dat leden van zijn organisatie en van het Congres van Zuidafrikaanse Vakbonden (COSATU), de grootste vakfederatie van het land, op veel plaatsen besloten hebben tot demonstraties en consumentenboycots. 'Het zijn gewone mensen die om een 'Zwarte Kerstmis' roepen wegens de bloedbaden van de afgelopen maanden', aldus Jordan. Volgens ANC-vertegenwoordiger Gill Marcus zijn acties nodig om de aandacht te vestigen op het feit dat de regering van president De Klerk niet bereid is de laatste politieke gevangenen vrij te laten en de terugkeer van tienduizenden ballingen naar Zuid-Afrika te regelen. De 'Zwarte Kerst' sluit aan op de ANC-strategie massale acties te organiseren om de regering onder druk te zetten tijdens de onderhandelingen over hervormingen. De stad Louis Trichardt in de provincie Transvaal is inmiddels lamgelegd door een zwarte consumentenboycot uit protest tegen een aanval, het afgelopen weekeinde, op zwarte schoolkinderen. Een groep blanke mannen, gekleed in het kaki uniform van de extreemrechtse Afrikaner Weerstandbeweging, verjoeg zwarte kinderen met zwepen en knuppels uit een park, dat door de afschaffing van de 'kleine apartheid' sinds kort voor alle rassen toegankelijk was.