ODE AAN ROALD DAHL: FAZANT MET ZUURKOOL

Een verhaal uit het klassenrijke Engeland. Het landgoed van een rijke nietsnut wemelt van de fazanten, een makkelijke prooi tijdens de jaarlijkse jachtpartij. Aan de vooravond van de grote dag sluipen de plaatselijke Neil Kinnocks het bos binnen en strooien rozijnen met slaappillen. De versufte moddervette vogels worden haastig in een kinderwagen afgevoerd. Het sociale sprookje sterft in schoonheid met het kakelend en prematuur ontwaken van de fazanten. 'Eind goed al goed' kwam in het vocabulaire van Roald Dahl niet voor.

Op 15 oktober begint het jachtseizoen. Er zijn poeliers die wilde fazanten verkopen. Vooral de vogels die jeneverbessen aten, zijn niet te versmaden. Meestal echter levert de poelier fazanten uit de kweek. De meeste kenners geven de voorkeur aan hennetjes, maar er zijn er ook die zweren bij haantjes. De lichtgewichten aan het begin van het seizoen (vanaf 500 gram voor hennetjes en 700 gram voor haantjes) maken geleidelijk plaats voor zwaardere exemplaren (900-1000 gram in januari). Een jonge hen moet drie kwartier in de pan, een oude haan (herkenbaar aan zijn sporen) is pas eetbaar na 2-3 uur stoven. Het borstvlees van de fazant droogt snel uit; daarom gaat het dier in de regel met een lapje spek op de borstkas ('gebardeerd') over de toonbank.

Voor fazant met zuurkool voor 2-3 personen gaat u uit van:

1 jonge fazant (ca. 700 gram)

zout, peper

30 g boter

75 g ontbijtspek, in blokjes

750 g zuurkool

2 glazen (0,25 l) droge witte wijn

Het verwijderen van de voetjes van de fazant moet met overleg gebeuren. Het zonder meer doorhakken van de poten op enkelhoogte zou betekenen dat oneetbare pezen in het pootvlees achterblijven. Tik met een mes door het bot van de poten heen; dit laat de pezen intact. Leg de vogel op het aanrecht met de halflosse voetjes over de rand. Wikkel een handdoek om de voetjes en draai ze met pezen en al los. Bestrooi de fazant van binnen met zout en peper. Verhit de boter in een braadpan en bak de fazant rondom bruin. Neem de vogel even uit de pan. Bak de spekblokjes op een laag vuur in het bakvet en bak vervolgens de zuurkool even mee. Giet de wijn erbij en breng het vocht aan de kook. Draai het vuur laag, leg de fazant op de kool en stoof de vogel, met een deksel op de pan, in 5-6 kwartier zachtjes gaar. Schep de zuurkool en de fazant, desgewenst in stukken verdeeld, op een schaal. Serveer er aardappelpuree bij.

    • Annelène van Eijndhoven