Koninklijke Olie profiteert van Golf

AMSTERDAM, 30 nov. - Het grootste fonds van de Amsterdamse beurs, Koninklijke Olie, was vandaag vriendelijk gestemd. Ten opzichte van Wall Street en Tokio deed de aandelenmarkt het in Amsterdam niet eens zo slecht.

AMSTERDAM - Koninklijke Olie profiteert als een van de weinige van de Golf-crisis. Het fonds ondervond bovendien de steun van de vaste stemming van de dollar, die werd veroorzaakt door het aannemen van de nieuwste Golf-resolutie van de VN-Veiligheidsraad die het gebruik van geweld tegen Irak niet meer uitsluit. De koers van Olies trok fl. 1,10 aan naar fl. 134,30.

Hoewel de koersverschuivingen overigens meestal uiterst gering waren, gingen zij wel voor een groot deel in opwaartse richting. Daardoor kon de stemmingsindex tegen het middaguur een winst laten zien van 0,2 punt op 94,5.

Echt uit de toon viel HCS met een verlies van 60 cent op fl. 10, een laagtepunt voor dit jaar. CSM, die met goede jaarcijfers is gekomen, was slechts 30 cent beter op fl. 84,30. De branchegenoten Heineken en Wessanen waren eveneens ruim prijshoudend gestemd.

Orco, die van de fiscus te horen heeft gekregen dat zij als een gewone beleggingsinstelling wordt beschouwd, hetgeen beleggers geld kan gaan kosten, zakte fl. 1,40 weg naar fl. 73,70. Orco, die zichzelf als bank beschouwt, is van plan voor deze zaak naar de rechter te stappen. Wyers verloor een gulden op fl. 32 en Rood Testhouse 60 cent op fl. 10,10. Opleggerverhuurder TIP Europe, die de halfjaarverwachtingen naar beneden heeft bijgesteld, werd een kwartje lager op 60 cent geadviseerd.

Multihouse trok twee dubbeltjes aan naar fl. 7,60. VFN, die heeft gezegd dat na de driehoeksfusie met Industrieele Maatschappij en IMN de intrinsieke waarde van de aandelen op fl. 26 komt te liggen, bleef desondanks hangen op fl. 29.

TOKIO - - De effectenbeurs in Tokio is vandaag voor de vierde achtereenvolgende dag lager gesloten onder invloed van groeiende bezorgdheid over de Golf-crisis. Het Nikkei-koersgemiddelde van 225 aandelen daalde met 257,97 punten tot 22.454,63, een verlies van ruim 1,1 procent. Sinds afgelopen maandag ging het koersgemiddelde omlaag met 1.308 punten ofwel 5,5 procent.

De stemming werd gedrukt door de aanvaarding van een VN-resolutie die geweld tegen Irak toestaat. Dit veroorzaakte vrees voor oorlog in de Golf en een forse koersstijging van de dollar tegenover de yen. De omzet was met naar schatting 320 aandelen ongeveer even groot als het totaal van 316 miljoen op donderdag.

NEW YORK - - De handel op de effectenbeurs van New York heeft gisteren vrijwel geheel in het teken gestaan van het debat in de VN-Veiligheidsraad over de resolutie aangaande het gebruik van geweld tegen Irak. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig industriele fondsen stond de hele dag door op verlies en sloot op 2518,81 punten, 16,34 punten lager dan woensdag. De omzet bedroeg 141 miljoen aandelen na 145 miljoen op woensdag.

De dollar steeg sterk door de harde woorden die de Amerikaanse minister Baker aan het begin van het debat in de Veiligheidsraad sprak. Tegen het einde van de handel op de Newyorkse wisselmarkt noteerde de dollar fl. 1,6960 na fl. 1,6755 op woensdag. Even stond de koers boven de fl. 1,70. In Amsterdam sloot de dollar gisteren op fl. 1,6780. (ANP)