Historische strips van een vakman

Ten huize van Bob de Moor, BRT 2, 21.00 uur. In de Belgische serie Ten Huize Van, een reeks televisieprogramma's over opmerkelijke Vlamingen uit de wereld van kunst, wetenschappen en politiek, wordt vanavond een portret van de striptekenaar De Moor uitgezonden. Bob de Moor, vriend en medewerker van Herge - de schepper van de reporter Kuifje - werd in 1925 geboren in Antwerpen. Hij vertelt in het televisie-programma over zijn carriere: het begin in een tekenfilmstudio en de stichting met enkele vrienden van een eigen kleine studio. Zij maakten in hoog tempo 'realistische en plezante strips'. Via zijn verloofde en latere vrouw, die als onderwijzeres met strips in aanraking kwam, zag De Moor in 1949 voor het eerst een Kuifjeverhaal, De Krab met de gulden scharen. 'Een openbaring' zoals hij zelf zegt.

Twee jaar later werkte De Moor zelf bij Herge studio's, waar hij onder meer historische strips maakte. De Moor werd tijdens ziekte van Herge ingeschakeld bij het tekenen van de achtergronden van het Kuifje-avontuur Raket naar de maan. Dit was het begin van een vruchtbare samenwerking. De Moor werd nauw betrokken bij de avonturen van Kuifje en zijn hondje Bobby en hertekende enkele verhalen, waarbij de plaatjes meer in overeenstemming werden gebracht met de werkelijkheid. Het klikte direct tussen hem en Herge, met wie hij vijfendertig jaar samenwerkte. Volgens De Moor telde de tijd niet in de studio, alleen de kwaliteit. Monnikenwerk noemt hij het zelf. De Moors positie bij de Studio's Herge doet denken aan die van voetballer Wim Jansen bij Feyenoord destijds: bescheiden, betrouwbaar en onmisbaar, een vakman vooral gewaardeerd door de echte liefhebbers

De Moor, die de atmosfeer in de beeldverhalen het belangrijkst vindt, tekent tegenwoordig nog historische strips die zich voor een groot deel op zee afspelen in de zeventiende eeuw. Hij werkt ongeveer een jaar aan een boek, negen maanden tekenen en drie maanden documentatie bijeengaren.

Tegenwoordig is De Moor ook voorzitter is van de raad van beheer van het Belgisch centrum voor het stripverhaal in Brussel. Hij kan nog er steeds niet aan wennen dat zijn werk bij verzamelaars ingelijst aan de muur hangt. 'Ik vind het mooi om het resultaat van mijn werken van de pers te zien komen, maar als ik dan zie dat mijn werk in het stripmuseum hangt, kan ik het niet meer op van fierheid.' Ten Huize van Bob de Moor is een sympathiek portret van een begaafde en een te bescheiden tekenaar en verhalenverteller.

    • Dik Rondeltap