Foto

AMSTERDAM - Gisteravond half zes. In de stromende regen rijdt een limousine met open dak de Dam op. Voetgangers blijven verbaasd staan: uit de auto stapt een dansende, van boven verlichte penis, die zich onder begeleiding van discomuziek ritmisch over het plein begeeft. Een ambulance met sirene en zwaailicht voert vervolgens een zestal met een reusachtig condoom gewapende verpleegsters aan. Ze zetten de achtervolging in, werpen het condoom over de penis en voeren deze af. Onder het motto 'Gebruikt u ook?' delen ze intussen condooms uit aan de mannelijke voorbijgangers. De komende dagen vestigt toneelgroep Tender in de Amsterdamse binnenstad op deze wijze de aandacht op Wereld Aids Dag die morgen plaats zal hebben. De straatvoorstelling wordt gehouden op initiatief van de hoofdstedelijke GG en GD en van de Adviserende Beleidsgroep Aids Amsterdam. Doel is klanten van prostituees te wijzen op het belang van veilig vrijen en condoomgebruik. (Foto NRC Handelsblad/ Maurice Boyer)