AbvaKabo stelt nu looneis van vier procent

DEN HAAG, 30 nov. - AbvaKabo, de grootste ambtenarenvakbond, heeft haarlooneis voor 1991 met een half procentpunt verhoogd tot 4 procent. In sectoren waar het zeer goed gaat zoals de PTT, of waar sprake is van een achterstand in de beloning - bijvoorbeeld de gezondheidszorg - kan de looneis hoger uitvallen. Dit heeft AbvaKabo-voorzitter C. Vrins gistermiddag bekendgemaakt na een vergadering van de bondsraad.

Anderhalve maand gelden stelde AbvaKabo een looneis van 3,5 procent. Sindsdien zijn de prognoses voor de inflatie met een halfprocentpunt naar boven bijgesteld. Ook heeft de Industriebond FNV een looneis geformuleerd van vier procent. Die factoren leidden voor AbvaKabo tot verhoging van de looneis voor volgend jaar. 'Met deze eis lopen we aardig in de pas met het particuliere bedrijfsleven', zei Vrins.

Minister Dales (binnenlandse zaken) wilde vanochtend geen commentaar geven op de voorstellen van de AbvaKabo. Het ministerie van binnenlandse zaken doet er liever het zwijgen toe tot de onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden beginnen, zei een woordvoerster.

De AbvaKabo wil in principe 1,5 procentpunt van de loonruimte aan arbeidstijdverkorting besteden. Maar voor de belangrijkste sectoren: overheid en de gepremieerde en gesubsidieerde gezondsheidszorg (ongeveer 80 procent van de ruim 280.000 leden), acht Vrins dat voorlopig niet haalbaar. In de overheidssector niet omdat het kabinet het aantal ambtenaren wil verminderen. 'Gezien de afslanking die daar voorzien is, kan je wel vergeten dat er sprake zou zijn van herbezetting van vrijkomende banen. En herbezetting is voor ons een harde voorwaarde om akkoord te gaan met verdere arbeidstijdverkorting', aldus de AbvaKabo-voorzitter. In de gezondheidszorg is een kortere werkweek volgens de AbvaKabo voorlopig ook niet haalbaar gezien de hoge werkdruk in die sector.

AbvaKabo wil met de PTT (95.000 werknemers) een CAO afsluiten met een looptijd van vijftien maanden. De looneis van vijf procent komt op jaarbasis uit op ongeveer vier procent. 'En dat is bij een bedrijf dat een nettowinst verwacht van maar liefst 15 procent bepaald niet overvraagd', zo betoogde Vrins. Daarnaast wil AbvaKabo bij de PTT de gemiddelde werkweek verkorten van 38 naar 36 uur, moet de VUT omlaag van 61 naar 60 jaar, en wil de bond 'een begin zien' van een winstdelingsregeling.