Weerkundigen willen beroepsvereniging

ROTTERDAM, 29 nov. - Een groot aantal professionele weerkundigen wil hun beroep een meer beschermde status geven. Daarom richten ze een beroepsvereniging op die onder meer een beroepscode moet formuleren. Dat heeft woordvoerder J. Bernard vanochtend bevestigd.

Volgens Bernard zijn in Nederland ongeveer tweehonderd meteorologen full-time en professioneel werkzaam voor de diverse media en voor het bedrijfsleven. Het gaat bij de laatste categorie vooral om verzekeringsmaatschappijen die een getuige-deskundige-verklaring nodig hebben. Bijvoorbeeld bij een claim in geval van stormschade. Of wanneer de lading van een schip bedorven is, eventueel ten gevolge van de weersomstandigheden. Alle professionele weerkundigen kunnen lid worden van de beroepsvereniging.

De vereniging is niet bedoeld voor de duizenden weeramateurs in Nederland. 'Niet omdat die niet goed genoeg zouden zijn', zegt Bernard, 'maar we willen onze klanten de verzekering kunnen geven dat onze leden een goede opleiding en ervaring hebben. Ze moeten kunnen rekenen op kwaliteit.' Over iets dergelijks als een keurmerk voor weerkundigen wil Bernard geen uitsluitsel geven. 'Daarover gaan we ons de komende tijd beraden.'

'De beroepsvereniging is een beetje uit nood geboren, de officiele weerkundigen zijn bang voor concurrentie', zegt amateur weerkundige T. Stam van de werkgroep weeramateurs met bijna duizend leden. Volgens hem zijn er steeds meer weeramateurs zeer professioneel bezig. Bernard ontkent dat de vereniging er komt om amateurs van de markt te weren. 'Het verstevigen van de onderlinge contacten en het aangaan van banden met buitenlandse verenigingen zijn ook van belang', aldus Bernard.