Vertrouwelijk rapport: twintig jaar gebruik van doping in de DDR

HAMBURG, 29 nov. - Topsporters uit de voormalige DDR hebben gedurende de afgelopen twintig jaar op medische voorspraak stimulerende middelen tot zich genomen. Het gebruik van de anabolica werd centraal geregeld door de Sportmedische Dienst in Berlijn.

De plaatsvervangend directeur van deze dienst, dokter Manfred Hoppner, heeft het Duitse blad Der Stern vertrouwelijk documenten van het dopingcontrole-instituut Kreischa hierover ter beschikking gesteld. In een interview verklaarde Hoppner dat de documenten authentiek zijn. Hij verklaarde nadrukkelijk dat de sporters niet werden gedwongen tot het gebruik van de anabolica en steeds werden geinformeerd over de zogenaamde 'ondersteunende middelen'.

Uit de documenten blijkt een bijna foutloos, methodisch gebruik van voornamelijk het anabole steroid 'Oral-Turinabol' (OT) in de Oostduitse topsport gedurende de afgelopen twintig jaar. De theoretische basis voor het gebruik van doping door de topsporters in de voormalige DDR werd gelegd met wetenschappelijke onderzoek, in het bijzonder door het onderzoekinstituut voor lichamelijke opvoeding en sport in Leipzig. In die onderzoeken werden ondermeer de ondergrens (vijf milligram OT per dag voor vrouwen en het dubbele voor mannen) en de naar de inzichten van de Oostduitse onderzoekers medisch nog verantwoorde bovengrens (1000 milligram per jaar voor vrouwen en 1500 milligram voor mannen) vastgesteld.

In de documenten zijn ook de testosteronspiegels van topsporters vastgelegd. Hierin blijkt dat bijvoorbeeld Kirstin Otto, de voormalige Oostduitse zwemster die bij de Olympische Spelen in Seoul zes gouden medailles veroverde, enkele dagen voor het begin van de strijd om de Europese zwemtitels vorig jaar augustus in Bonn een testosteronspiegel had die drie keer zo hoog lag als normaal. Uit andere documenten die in het bezit van het blad zijn blijken de 'doping-spoorboekjes' van Heike Drechsler (oud-wereldrecordhoudster verspringen), Ulf Timmermann (oud-wereldrecordhouder kogelstoten), Jurgen Schult (Olympisch kampioen en wereldrecordhouder discuswerpen) en de tienkampers Torsten Voss (wereldkampioen 1987) en Christian Schenk (Olympisch kampioen 1988).

Het Oostduitse kunstrij-idool Katarina Witt en de ski-springer Jens Weissflog zouden volgens Hoppner nooit hormoonpillen hebben gebruikt. Hoppner zei verder een voorstander te zijn van het onder medisch toezicht staand gebruik van anabolica. 'Wij hebben in de DDR nooit een geval-Dressel gehad. Wij hebben dat gebied nooit aan medische charlatans overgelaten.' Hoppner verwees daarmee naar de gebeurtenissen rond de Westduitse atlete Birgit Dressel, die enkele jaren geleden overleed, vermoedelijk na het gebruik van anabolica.

Geconfontreerd met de onthullingen kondigden woordvoerders van de Duitse zwembond en atletiekbond onderzoeken aan. 'Wanneer blijkt dat het waar is, zal de Duitse zwembond niet terugschrikken voor maatregelen', aldus voorzitter Bodo Hollemann, die eerst een onderzoek door een neutrale instantie wil.

'Wij zullen de documenten moeten opvragen en op hun getrouwheid controleren', reageerde Jan Kern, secretaris-generaal van de Duitse Atletiekbond (DLV). 'Wat al jaren werd vermoed, is dus kennelijk nu bevestigd. Het gaat er nu om de rol van de sporters duidelijk te maken en vast te stellen of zij actief dan wel passief, zonder het te weten, zijn gemanipuleerd.'

Kern vreest dat de onthullingen niet alleen grote schade zullen toebrengen aan de Duitse sport maar ook aan de internationale atletiek. 'Er moet handelend worden opgetreden opdat de Duitse sport weer geloofwaardig wordt. Wij moeten op een nulpunt komen, waarop wij weer opnieuw kunnen starten.' (SID)