V-raad bezorgd over demografie Koeweit

NEW YORK, 29 nov. - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren met algemene stemmen de Iraakse pogingen veroordeeld om de demografie van Koeweit te veranderen.

In de desbetreffende resolutie wordt de secretaris-generaal van de VN gevraagd een naar buiten gesmokkeld exemplaar van Koeweits bevolkingsregister onder zijn hoede te nemen. Resolutie 677 is bedoeld om Iraakse pogingen het bezette emiraat te bevolken met Irakezen en Palestijnen te verijdelen.

Het was de 11de resolutie die de Veiligheidsraad aannam in antwoord op de Iraakse invasie van Koeweit op 2 augustus. Vanmiddag moet de 12de volgen, waarin de raad het gebruik van 'alle benodigde middelen' toestaat om Irak uit Koeweit te verdrijven, als Bagdad het emiraat niet voor 15 januari ontruimt.

De Verenigde Staten hebben zich de afgelopen dagen nog hard ingespannen ook deze 12de resolutie met algemene stemmen aangenomen te krijgen, maar tot vanmiddag zag het ernaar uit dat dat niet zou lukken. Cuba verwierp gisteren een desbetreffend beroep van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, tenzij alsnog wijzigingen in de tekst zouden worden aangebracht. Maar een Amerikaanse functionaris zei dat daarvan geen sprake meer was.

De Franse minister van buitenlandse zaken, Roland Dumas, riep gisteren de Iraakse leiders op 'te begrijpen dat dit werkelijk het laatste beroep wordt dat op hen wordt gedaan'. 'Ik zeg in alle ernst: het is nu aan Irak over zijn toekomst te beslissen.' (Reuter, AP, AFP)

Pag. 4: Macht voorzitter