Toespraak van koning Boudewijn helpt de Belgische gijzelaars

BRUSSEL, 29 nov. - Acht van de in Irak gegijzelde Belgen hebben vanmorgen volkomen onverwachts een uitreisvisum ontvangen. Ze behoren tot de groep van twaalf gijzelaars uit de 'probleemcategorie'. De acht hebben echter gezegd dat ze zullen wachten tot hun overige lotgenoten Irak ook mogen verlaten. Gisteren is er een plotselinge versnelling gekomen in de moeizame operatie om de Belgische gijzelaars vrij te krijgen toen het Iraakse persbureau INA bevestigde dat alle Belgen zullen worden vrijgelaten. Die beslissing leek echter niet zozeer te danken aan het optreden van de delegatie van zeven Belgische parlementariers die de afgelopen dagen twee verklaringen heeft ondertekend waarin wordt aangedrongen op een vreedzame regeling van het Golfconflict, als wel aan de toespraak die koning Boudewijn dinsdag tijdens zijn staatsbezoek aan Algerije heeft gehouden in het Algerijnse parlement.

Daarin zei de Belgische vorst dat Belgie, 'samen met u en met onze partners in de Europese Gemeenschap blijft streven naar een rechtvaardige en billijke oplossing voor het Palestijnse probleem'. In een duidelijke verwijzing naar Irak en naar de door Israel bezette gebieden zei Boudewijn verder dat 'alle resoluties van de Verenigde Naties zonder uitzondering door de betrokken landen moeten worden toegepast'.

Volgens het Algerijnse persbureau APS heeft Algerije ter gelegenheid van het bezoek van de Belgische koning bij Irak aangedrongen op vrijlating van de gijzelaars. Algerije staat kritisch tegenover de Iraakse invasie in Koeweit, maar onderhoudt goede betrekkingen met Irak. Dinsdagavond zou in Bagdad een positieve beslissing zijn genomen.

Het Belgische Rode Kruis heeft inmiddels een Boeing 707 op de luchthaven van Oostende klaarstaan met acht ton geneesmiddelen ter waarde van ruim een miljoen gulden.

Wanneer ook de overige gijzelaars die nog geen uitreisvisum hebben ontvangen naar Belgie kunnen terugkeren is overigens onduidelijk. Saddam Hussein 'verzocht' het Iraakse parlement gisteren 'zich te beraden' op de vrijlating van de gijzelaars, maar een bijeenkomst van het parlement is tot zaterdagmiddag uitgesteld. Tot zover onze correspondent. In Rome zijn vanochtend 68 vrijgelaten Italiaanse gijzelaars aangekomen, samen met de melkitische aartsbisschop Hilarion Capucci. Hun vrijlating volgde op de aankomst in Bagdad van 25 ton geneesmiddelen. Capucci zei zondag terug te gaan naar Bagdad voor een vredescongres van christelijke gemeenschappen. Hij wil dan ook weer gijzelaars proberen vrij te krijgen, zowel Italianen, van wie er nog ongeveer 200 vastzitten, als niet-Italianen.

De Italiaanse ex-premier Amintore Fanfani, die ook op humanitaire missie naar Bagdad wilde, liet gisteren weten dat zijn verzoek om een visum 'niet is goedgekeurd door de Iraakse regering'. Tot dusverre had Bagdad voor zover bekend geen enkele vooraanstaande politicus toegang geweigerd, hoewel sommige Scandinavische functionarissen zijn gedwongen dagen te wachten in Amman of andere Middenoosterse hoofdsteden voor ze naar Bagdad mochten doorvliegen.

De radicale Britse politicus Tony Benn maakte vandaag bekend dat Irak heeft beloofd 15 zieke of bejaarde Britten vrij te laten. Op verzoek van bezoekende Ierse en Canadese parlementaire missies komen respectievelijk 12 (van de ruim 200) Ieren en 6 (van de 47) Canadezen vrij.

De Amerikaanse oud-wereldkampioen boksen Mohammed Ali heeft volgens zijn woordvoerder de vrijlating van 14 Amerikaanse gijzelaars bewerkstelligd. Mohammed Ali hoopt zaterdag met de Amerikanen Bagdad te verlaten.

Een Amerikaanse gijzelaar die dinsdag met twee anderen door Irak werd vrijgelaten, beschreef de Iraakse president Saddam Hussein gisteren als een sentimentele man die 'tranen in zijn ogen heeft wanneer hij over vrede praat'. 'Saddam is een man die luistert', voegde hij eraan toe, en hij stelde dat hij in feite 'goenoeg heeft van deze gijzelaars-charade'.

Iraakse militairen hebben intussen nog twee Amerikanen in Koeweit opgepakt, aldus een bekendmaking van het State Department. Volgens deze bekendmaking intensiveren de Irakezen op het ogenblik hun speurtocht naar Westerlingen die er tot dusverre in zijn geslaagd zich verborgen te houden. (Reuter, AP, AFP)

    • Frits Schaling