Schimmels tasten graf aan van Toetankhamon

KAIRO, 29 nov. - Het graf van farao Toetankhamon in de Vallei der Koningen bij Luxor is door de Egyptische autoriteiten voor het publiek gesloten na de ontdekking van schimmels op de nog aanwezige kunstvoorwerpen in de grafkamer. Tijdens de sluiting, zeker tot eind juli volgend jaar, zal zorgvuldig restauratie- en schoonmaakwerk geschieden. Wellicht wordt er in de 'voorkamer' van het graf een glazen deur aangebracht om te voorkomen dat de vochtige adem van de duizenden bezoekers van het graf verdere schade zal aanrichten.

Het 3350 jaar oude graf van Toetankhamon werd in 1922 ontdekt door de Britse archeoloog Howard Carter. Het was, ondanks beperkte plunderingen in de oudheid, het enige teruggevonden koningsgraf in Egypte waarin nog duizenden kunstvoorwerpen en de mummie van de farao - gelegen in een massief gouden kist en voorzien van een gouden masker - aanwezig waren. (UPI)