'Rick Hilgers stond gewoon even te slapen'

ARNHEM, 29 nov. - De woede om Rick Hilgers bleef gisteravond bij de spelers van Vitesse niet binnenskamers. Nadat de 2-0-nederlaag tegen het veel completere Sporting Lissabon een feit was, werd de kleine spits door zijn teamgenoten uitgeroepen tot zondebok. Bij de eerste Portugese treffer zou Hilgers zijn verdedigende taak hebben verwaarloosd, waardoor rechtsback Carlos Xavier van een afstand kon uithalen. De bal werd van richting veranderd en doelman Van der Gouw was voor de eerste keer in dit UEFA-Cuptoernooi kansloos.

Centrale verdediger Theo Bos nam na afloop geen blad voor de mond. 'Er waren duidelijke afspraken gemaakt. Bij een corner zou Rick zich opstellen aan de rand van het zestien metergebied. Wel, als dit dan meteen de eerste beste keer fout gaat, mag dat best gezegd worden. Na die tegentreffer wist iedereen dat we het heel moeilijk zouden krijgen.' John van den Brom deelde de kritiek van Bos op Hilgers. 'We hebben dinsdagavond anderhalf uur zitten kijken naar videobeelden van Sporting. Bij een corner zag je steeds een verdediger opkomen. Vervolgens hebben we tien minuten lang allerlei afspraken zitten maken. Toen dat moment in de wedstrijd kwam stond Rick gewoon even te slapen.'

De Vitesse-spelers veroordeelden Hilgers weliswaar, maar de eerste treffer van Sporting was een logisch gevolg van de krachtsverhoudingen op het veld. Het team van Bert Jacobs maakte in de 25 minuten voor het fatale moment een uiterst onzekere indruk. De Portugezen putten daaruit moed en stormden soms met drie spitsen naar voren. Alleen Rene Eijer wist zich goed staande te houden, maar nog wat offensievere daden hadden hem niet misstaan.

Malaise

Trainer Jacobs deelde in de malaise door rechtsbuiten Bart Latuheru naar de linkervleugel te dirigeren. Hij deed dat om op rechts ruimte te creeren voor de zwak spelende Rick Hilgers. Maar daardoor kreeg Vitesse twee matig bezette vleugels, in plaats van een goede. Latuheru kon met zijn zwakke linkerbeen geen enkele voorzet produceren. En Rick Hilgers, die na zijn langdurige blessure duidelijk nog niet toe was aan een Europa-Cupwedstrijd van dit niveau, kwam op rechts zelden langs Leal.

Pas nadat Jacobs de situatie terugdraaide, door Latuheru op zijn vaste stek te zetten en Hilgers te vervangen voor Loeffen, kon Vitesse wat meer druk uitoefenen op de granieten verdediging van Sporting. Maar in die fase, twintig minuten voor tijd, hadden de Arnhemmers al te veel averij opgelopen. Latuheru: 'Ik kon tijdens de wedstrijd begrip opbrengen voor de ingreep van Jacobs. Achteraf kun je inderdaad concluderen dat het een mislukking is geweest. In de tweede helft ging het beter. Maar voor rust kwamen we geen moment in ons spel. Sporting speelde een tempo dat wij in de Nederlandse competitie niet gewend zijn.'

Dit laatste was goed waar te nemen bij de tweede treffer van Sporting. Carlos Xavier - weer hij - kwam goed door op de rechtervleugel. De overigens sterk spelende Roberto Straal was te laat om zijn voorzet te pareren. Voor het doel wrong Gomez zich voor de kleine verdediger Theo Bos. De bal vloog via het hoofd van de Portugese goaltjesdief als een kogel in het net. Bos: 'Het is moeilijk om een aanvaller in je rug af te stoppen. De bal schampte langs zijn hoofd, waardoor hij op het juiste moment van richting veranderde. Normaal kop je zo'n harde voorzet naast. Maar dat is toch de klasse van zo'n speler. Ik baal ervan. Aan de andere kant maakt Rijkaard als voorstopper ook weleens een fout.'

Streepje

Vitesse kan slechts berusten in het feit dat Sporting kwalitatief een betere en bredere selectie heeft dan de Arnhemmers. Door blessures van Sturing, linkerspits Cocu en Vermeulen kon Bert Jacobs niet eens zestien spelers opgeven voor het wedstrijdformulier. Achter nummer dertien werd een streepje gezet. Bert Jacobs: 'Ik moet al het hele seizoen met een valse linksbuiten spelen. Toch had deze nederlaag niet zo groot hoeven uitvallen. De spelers waren gewaarschuwd voor intimidatie-praktijken van de tegenstander. Dan zie je dat ze het eerst zelf moeten ondergaan, voordat ze er goed mee omgaan. Dit elftal moet nog veel leren.'

Over dertien dagen heeft Vitesse in Lissabon niets te verliezen. Dat is een voordeel voor een ploeg die in uitwedstrijden zijn tegenstander vaak verrast. Normaal gesproken kan alleen een mirakel Vitesse nog redden. Bos: 'We zullen onze huid zo duur mogelijk verkopen. Die wedstrijd komt immers ook weer op tv.' En Van den Brom tenslotte: 'Als elke kans daar een doelpunt oplevert, zoals in Dundee, dan zijn er nog mogelijkheden. Maar reeel bekeken zijn we na vanavond uitgeschakeld.'

    • Erik Oudshoorn