Pleidooi Croiset voor een 'echt' theaterinstituut

DEN HAAG, 29 nov. - Hans Croiset, artistiek leider van Het Nationale Toneel, heeft tijdens een studium generale in Den Haag gisteravond een pleidooi gehouden voor een 'werkelijk theaterinstituut' in Nederland. Op het ogenblik zijn er drie toneelscholen, binnenkort zijn het er vier.

'Sluit er drie en hervorm er een tot een werkelijk theaterinstituut. Rond 2025 kan men dan in ons land van een goede opleiding spreken. Een opleiding die weer voor generaties bijzondere acteurs kan zorgdragen', aldus Croiset.

Op de huidige toneelscholen verdoet men volgens Croiset zijn tijd hoofdzakelijk met 'ijdele lerarenprojecten'; jonge spelers komen, opgezadeld met hun mogelijke talent, 'slissend en spankerig' van school en worden, zegt hij, ongevormd de praktijk ingejaagd. (ANP)