Norma Major wil niet in Downing Street wonen

LONDEN, 29 nov. - Vier jaar geleden nog was de reactie van Norma Major-Johnson (48) op de suggestie dat haar echtgenoot John ooit premier van Groot-Brittannie zou kunnen worden: 'Dat gebeurt niet met mensen zoals wij'. Sinds afgelopen dinsdag heeft ze zich moeten verzoenen met het feit dat die uitspraak verleden tijd is. John Major betrok gisteren de ambtswoning in 10 Downing Street, Londen, terwijl die nog tot de nok gevuld was met boeketten voor zijn voorgangster. In een vraaggesprek zegt de vrouw van de nieuwe premier vanmorgen dat haar hart, opnieuw, brak voor mevrouw Thatcher.

Het satirisch weekblad Private Eye, dat meer dan elf jaar een gefingeerde briefwisseling tussen 'Dear Bill' en Denis Thatcher heeft volgehouden, zal naar ander materiaal moeten omzien, wil het de wederhelft van de nieuwe eerste minister portretteren. Norma Major is verlegen, bescheiden en zeer gesteld op het beschermen van haar prive-leven en dat van haar gezin. Als enige van de kandidaten voor het leiderschap, hielden de Majors de afgelopen week hun kinderen Elizabeth (18) en James (15) buiten de publiciteit. Norma Major beschreef de afgelopen week als 'een kruising tussen wachten op Kerstmis en een wel bijzonder onaangenaam bezoek aan de tandarts'. Vanmorgen liet ze weten niet te zullen intrekken in 10 Downing Street. In plaats daarvan zal ze blijven doen, wat ze altijd gedaan heeft: een thuis blijven creeren voor het gezin in Great Stukeley, Cambridgeshire, hart van het kiesdistrict van John Major. 'Het zorgen voor mijn huis en mijn gezin is voor mij voldoende vervulling', heeft ze eens gezegd. Het is een vergissing te denken dat de echtgenote van de nieuwe Prime Minister haar persoonlijkheid alleen aan haar echtgenoot en kinderen ontleent. Ze is de auteur van een boek over de operazangeres Joan Sutherland. Opera is haar grote liefde. De uitnodiging om ook een biografie over Jessye Norman te schrijven moest ze afslaan toen John Major (achteraf voor maar drie maanden) in 1989 opeens minister van buitenlandse zaken werd. 'Je houdt me voor de gek', zei ze toen hij haar opbelde om dat te vertellen. Vervolgens had ze tien dagen nodig om bij te komen van de schok en in de volgende drie maanden verloor ze zeven kilo aan gewicht, ondanks de talrijke officiele diners.

Bij het poseren voor foto's, een onvermijdelijke last van het premierschap, geeft John Major de indruk dat hij zijn echtgenote met een grap en een beschermend gebaar zover krijgt dat ze sportief meedoet. Maar als het aan Norma Major ligt is ze liever thuis, in Great Stukeley, waar ze haar activiteiten uitstrekt tot 'tafeltje-dek-je' en liefdadigheidsinstellingen voor geestelijk gehandicapten. Majors kieskring is voor haar 'een soort verlengstuk van het gezin'. 'Daarbuiten ligt niemandsland.'