Nationalistische studenten Corsica slaags met politie

CORTE, 29 nov. - Een demonstratie van bijna tweeduizend studenten in de Corsicaanse stad Corte is gisteren uitgelopen op ongeregeldheden. Twee eenheden politie leverden drie uur lang slag met circa honderd gemaskerde demonstranten die een barricade hadden opgeworpen en die in brand staken. Een persoon raakte gewond. De studenten gebruikten katapulten en riepen leuzen voor het FLNC, het Nationaal Corsicaans Bevrijdingsfront. Ze eisten dat het Corsicaans naast het Frans wordt erkend als officiele taal. Het FLNC, dat streeft naar onafhankelijkheid voor Corsica, heeft onlangs haar activiteiten tegen Frankrijk opgevoerd. Aanleiding voor de toegenomen onrust is een debat in het Franse parlement over een wetsvoorstel waarin wordt gesproken over het 'Corsicaanse volk' als een 'deel van het Franse volk'. De Nationale Assemblee keurde het wetsvoorstel vorige week met een kleine meerderheid goed, maar de Senaat moet zich er nog over buigen. Het wetsvoorstel had ten doel de gemoederen op Corsica te bedaren, maar voor veel nationalistische Corsicanen gaat het wetsvoorstel, afkomstig van minister van binnenlandse zaken Joxe, niet ver genoeg. (AP)