Lage opkomst bij verkiezingen voor herindeling

ROERMOND/LEIDEN, 29 nov. - De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen die gisteren zijn gehouden in Midden-Limburg en in de Zuidhollandse Rijnstreek in verband met gemeentelijke herindelingen was laag: in M-Limburg 64,5 procent, in Z-Holland rond de 62 procent. De uitslagen vertoonden weinig veranderingen vergeleken met de landelijke gemeenteraadsverkiezingen die in maart zijn gehouden.

In Midden-Limburg boekten zowel het CDA als de PvdA winst. Bij de Partij van de Arbeid is die winst geheel en bij het CDA gedeeltelijk toe te schrijven aan het feit dat zij in meer gemeenten met een eigen lijst uitkwamen dan in 1986.

In Weert en Roermond gingen de christen-democraten 3,4 en 4 procent vooruit, terwijl de PvdA daar 2,5 en 7,1 procent verloor. In Roermond gingen twee van de drie zetels, die de PvdA verloor, naar Groen Links. De VVD boekte ongeveer hetzelfde resultaat als in 1986. Het oud-kamerlid J. van Rey kon in zijn woonplaats Roermond een VVD-zetel bemachtigen. D66, die voor het eerst in Roermond meedeed, behaalde een zetel.

De grotere deelname van landelijke partijen heeft geen groot verlies opgeleverd voor de lokale lijsten, al zijn ze gisteren voor het eerst in de minderheid geraakt. In de gemeente Echt blijven de 17 zetels verdeeld over 11 groeperingen. De verkiezingen werden gehouden voor de nieuw te vormen gemeenten Posterholt, Roermond, Weert, Heel, Moerhuizen, Maasbracht, Heythuysen, Melick, Hunsel, Roggel, Echt, Swalmen, Thorn, Stramproy en Haelen.

De gemeenteraadsverkiezingen die in de Rijnstreek in Zuid-Holland zijn gehouden gaven eveneens weinig verschuivingen in het politieke krachtenveld te zien. Het CDA bleef over het algemeen gelijk, maar de PvdA en de VVD moesten stemmen inleveren. In de nieuwe gemeente Rijneveld kwam D66 met twee zetels als nieuwkomer in de gemeenteraad. In de gemeente Ter Aar kwam niet meer dan 53 procent van de stemgerechtigden naar de stembus.

In Rijneveld behaalden de melkveehouders overigens een overwinning in de figuur van veehouder N. van der Hulst, die door zijn partij het CDA op een onverkiesbare plaats was gezet. Hij behaalde met de hakken over de sloot (drie stemmen meer dan nodig was) een zetel in de gemeenteraad.

De plaatsen die bij de verkiezingen waren betrokken waren Hazerswoude, Koudekerk aan den Rijn en Benthuizen, die per 1 januari 1991 opgaan in de nieuwe gemeente Rijneveld. Woubrugge, Rijnsaterwoude en Leimuiden, die opgaan in Jacobswoude. Nieuwveen en Zevenhuizen, waarvoor nog geen nieuwe naam is en de gemeente Alkemade en Ter Aar.