Kettingbotsing bij Almere: drie doden

ALMERE, 29 nov. - Bij een massale kettingbotsing op de A6 zijn gisteravond drie mensen om het leven gekomen. Drieentwintig personen raakten gewond. Het ongeluk had plaats rond zeven uur bij de afslag Almere Buiten in de richting Lelystad.

De dodelijke slachtoffers zijn een 20-jarige inwoner van Akkrum, een 33-jarige man uit Elburg en een 46-jarige vrouw uit Amsterdam. Bij het ongeval waren 42 auto's betrokken, waaronder vier vrachtwagens. Brandweer en politie zijn tot vanochtend kwart voor zeven bezig geweest de wrakken weg te slepen.

De politie in Almere gaat er van uit dat mist de oorzaak van het ongeluk is geweest. Volgens een woordvoerder van de politie werd het zicht op de snelweg plotseling minder dan 25 meter. 'Het is niet duidelijk of mensen te hard hebben gereden. Het was prachtig, helder weer en opeens dook er een mistbank op. Dan kan het zijn dat je honderdtwintig rijdt - wat daar mag - maar dan is het toch te laat. Mensen gaan dan plotseling remmen, met fatale gevolgen', aldus de woordvoerder. De toedracht van de kettingbotsing wordt vandaag nader onderzocht.

Pag. 3: Botsing bij Almere is deze maand derde ongeluk in mist

De brandweer heeft zes inzittenden uit de wrakken bevrijd. Het aantal dodelijke slachtoffers is vermoedelijk beperkt gebleven, doordat in de chaos geen brand is uitgebroken. De gewonden zijn door zeventien ambulances naar ziekenhuizen gebracht in Amsterdam, Bussum, Harderwijk en Lelystad. Naast de brandweer, GGD en politie van Almere hebben ook de korpsen uit Flevoland, de rijkspolitie van Amsterdam en de Algemene Verkeersdienst hulp geboden. Vanochtend zijn de korpsen in Almere bij elkaar gekomen om ongeveer honderd verklaringen van betrokken automobilisten te vergelijken. Daaruit valt mogelijk meer op te maken over de oorzaak van het ongeluk.

Tegelijk met de kettingbotsing op het weggedeelte in de richting Lelystad vond aan de andere kant van de weg een ongeluk plaats, waarbij volgens de politie 'ten minste tien' auto's betrokken waren. De politie heeft het vermoeden dat een aantal automobilisten met lichte schade na het ongeluk is doorgereden. Bij deze botsing raakten twee personen licht gewond. Dit deel van de A6 was gisteren tot middernacht afgesloten.

De kettingbotsing bij Almere is het derde ernstige ongeluk in de mist deze maand. Op de A16 bij Breda kwamen in de ochtend van 6 november acht mensen om het leven bij een massale kettingbotsing. Bij deze ravage waren ongeveer honderd auto's betrokken. Ook toen was het helder weer maar reden de automobilisten een plotseling opdoemende mistbank binnen, waarna zij begonnen te remmen. Naar later bleek werd er bovendien door veel automobilisten veel te hard gereden. Een week later botsten op de A4 twee vrachtwagens en twee personenauto's tussen het Prins Clausplein bij Voorburg en de afslag Leidschendam in de richting Amsterdam. Over het gehele land hing toen mist. Bij dit ongeluk raakte een inzittende gewond. Het verkeer was vrijwel de gehele dag ontwricht.