Japanse investeringen in het buitenland dalen

ROTTERDAM/TOKIO, 29 nov. - De buitenlandse directe investeringen van Japan zijn voor het eerst gedaald sinds de in 1986 begonnen investeringshausse. Dat blijkt uit cijfers van het Japanse ministerie van financien.

Als oorzaak wordt de malaise op de Japanse beurs genoemd die het voor Japanners moeilijker maakt geld aan te trekken. De directe overzeese investeringen slonken in de zes maanden tot eind september - de eerste helft van het Japanse boekjaar - met een tiende tot 27,7 miljard dollar.

Het ministerie verwacht dat voor het gehele boekjaar, dat 31 maart volgend jaar afsluit, de directe investeringen voor het eerst sinds 1982 lager uitvallen dan het voorgaande jaar. Dit ondanks de overneming van het Amerikaanse MCA voor 6,1 miljard dollar door Matsushita electric, de grootste overneming van een Amerikaans bedrijf door een Japans bedrijf aller tijden.

De daling in de Japanse directe investeringen treft zowel de Verenigde Staten, Europa als Azie. In de VS speelt de malaise op de markt voor junk bonds een rol bij de tanende Japanse belangstelling. Ook zou een zeker verzadiging optreden in de overzeese produktie-uitbreiding van Japanse bedrijven.

Buiten de directe investeringen kochten de Japanners volgens een woordvoerder van het ministerie van financien in het eerste halfjaar voor 2,6 miljard dollar aan buitenlandse aandelen en voor 20,3 miljard dollar aan obligaties. Dat is ook minder dan voorheen.