Ingreep coach De Mos brengt Anderlecht zege

BRUSSEL, 29 nov. - Aad de Mos maakte dit seizoen nog geen gebruik van Marc van der Linden, maar gisteravond in het UEFA-Cupduel tegen Borussia Dortmund maakte de invallende spits het winnende doelpunt. Het was een succesvolle wissel van de Anderlecht-coach die zijn elftal met 1-0 zag zegevieren. Anderlecht controleerde vrijwel de gehele wedstrijd, maar wist pas in de slotfase de gesloten defensie van Borussia te breken.

'Wij hebben het moeilijk gehad', constateerde De Mos. 'Het elftal stond tegenover een verdediging die speelt zoals wij in Belgie niet gewend zijn; een zone-dekking. Wil je een kans hebben dan moet je drie aanvallers plaatsen tegenover de vier verdedigers. Daarom heb ik al vrij snel Verheyen vervangen door Van der Linden.'

De wedstrijd had een hoog tempo en een grote lichamelijke inzet, die de Portugese arbiter Rosa Santos voortdurend bezig hield en gele kaarten voor Verheyen, Rutjes, Gorloekovitsj en Zorc in zijn boek bracht. Anderlecht kwam lange tijd niet tot de speelse handelingen die nodig waren om Borussia echt op het verkeerde been te zetten, maar de ploeg verzandde niet meer in het stroeve spel zoals in de beginfase van de Belgische competitie.

Van Tiggelen speelde geconcentreerd in de defensie, brak aanvallen van Borussia af en gaf de eigen spitsen vaak een forse duw in de rug. Aanvallend lukte het desondanks niet echt tot het moment dat Van der Linden, na rust, in de spits verscheen. Een kwartier voor tijd kreeg Anderlecht een vrije trap net buiten het strafschopgebied. Na een unieke carambolage van pogingen en reddingen kreeg Van der Linden de bal tenslotte toch op de schoen en kon scoren.

Agressief spel

Aan de hand van Morten Olsen verovert Brondby de Europese velden. Na Eintracht Frankfurt (0-5) ging gisteren Bayer Leverkusen met 3-0 onderuit. Leverkusen, dat in de eerste ronde FC Twente via een verlenging uitschakelde, werd met ongewoon agressief voetbal vastgezet. Na zes minuten hadden de Denen succes. Spits Torben Frank was attent nadat Christensen een kopduel had gewonnen. Daarna hielden de Duitsers het doel bijna een uur schoon, maar in de eindfase waren Christensen en Frank succesvol.

AS Roma vernederde Girondins Bordeaux met 5-0. Uitblinker bij AS Roma was Rudi Voller. De Duitse international nam drie van vijf doelpunten voor zijn rekening. Gerolin maakte de twee andere treffers. De Fransen hadden niets in te brengen. Vooral de verdediging van Bordeaux bestond louter op papier. (ANP)