Heseltine zal in kabinet-Major poll tax herzien

LONDEN, 29 nov. - John Major, de nieuwe premier van Groot-Brittannie, heeft in zijn kabinet plaats gemaakt voor zijn rivalen in de strijd om het leiderschap.

Michael Heseltine komt na vijf jaar terug op een ministerspost (ruimtelijke ordening en milieu), met de opdracht de gemeenschapsbelasting (poll tax) aan revisie te onderwerpen. Douglas Hurd blijft op Buitenlandse Zaken, zijn favoriete stek. Major behield ook Tom King als minister van defensie.

In het kabinet, dat geen enkele vrouw bevat, benoemde de nieuwe premier de staatssecretaris voor overheidsuitgaven, Norman Lamont, tot zijn opvolger als minister van financien. Die benoeming is bedoeld als signaal naar de financiele wereld dat het anti-inflatoire beleid van de regering wordt voortgezet.

Major beloonde verder collega's die voor hem campagne hebben gevoerd met hun eerste ministersbaan en maakte ruimte voor anderen door Chris Patten (milieu) partijvoorzitter te maken in plaats van Kenneth Baker, die naar het Home Office gaat. Minister van justitie en binnenlandse zaken David Waddington verhuist op zijn beurt naar het Hogerhuis en een minister, Cecil Parkinson (vervoer), bood uit eigen beweging ontslag aan.

De wisselingen in het kabinet zijn over het algemeen met instemming ontvangen. Zelfs de vijanden van Michael Heseltine in de partij begroeten zijn terugkeer met instemming, omdat die het front van eenheid versterkt en de kiezers een signaal geeft dat het de regering-Major ernst is met de herziening van de gehate belasting. 'Aan het eind van deze week', zei John Major na zijn terugkeer uit Buckingham Palace, 'zal er een glimlach liggen op het gezicht van de partij. Die zal betekenen dat we volledig verenigd zijn met het oog op de toekomst.'

Major beloofde dat de komende tien jaar een tijdperk vol kansen zou worden. Hij noemde Europa. 'We zien hoe voor onze ogen een heel nieuw Europa wordt gebouwd en ontwikkeld. Daarin zal dit land een belangrijke en leidinggevende rol spelen.'

In de eerste opiniepeiling na de wisseling van de wacht in 10 Downing Street wordt de Conservatieven een voorsprong van elf punten op de Labour-oppositie toegeschreven. Vandaag worden tussentijdse verkiezingen voor twee parlementszetels gehouden in kiesdistricten die gewoon zijn een Labour-vertegenwoordiger af te vaardigen. Labourleider Neil Kinnock houdt vol dat 'Majorisme' niet meer is dan 'Thatcherisme-versie-twee': 'Trots op, bekend voor en gedoemd om het beleid van de afgelopen jaren voort te zetten'. Conservatieven kijken met spanning uit naar Majors eerste kwaliteitstest als premier: de confrontatie met de oppositieleider, vanmiddag in het Lagerhuis.

    • Hieke Jippes