Golfstaten geven Moskou $ 4 mld aan winterhulp

ROTTERDAM, 29 nov. - De zes Golfstaten bieden onder leiding van Saoedi-Arabie de economische benarde Sovjet-Unie vier miljard dollar aan leningen en noodhulp. Saoedi-Arabie neemt de helft voor zijn rekening.

De Saoedische minister van buitenlandse zaken al-Faisal besprak de hulp gisteren in Moskou met Sovjet-president Gorbatsjov. De Koeweitse ambassadeur in Moskou sprak suggesties tegen dat Gorbatsjov wordt beloond voor zijn houding in het Golf-conflict. 'Ze kunnen met het geld doen wat ze willen', zei de ambassadeur.

Minister al-Faisel bezocht Moskou op zijn reis naar New York waar de Veiligheidsraad vandaag stemt over een resolutie die de weg kan vrijmaken voor een gewapende aanval op Irak. De Sovjet-Unie is een van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad. Saoedi-Arabie heeft na de Iraakse inval in Koeweit de betrekkingen met de Sovjet-Unie na ruim een halve eeuw weer hervat.

De zes Golfstaten - Saoedie-Arabie, Koeweit, Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Quatar en Oman - besloten gezamelijk tot de hulp, maar onderhandelen ieder voor zich met de Sovjet-Unie over de voorwaarden. Saoedi-Arabie, dat volop profiteert van de gestegen olieprijs, zal ten minste de helft van de vier miljard voor zijn rekening nemen.

Saoedi-Arabie, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten zullen Pakistan circa 500 miljard dollar lenen, zo maakte de ambassadeur van Koeweit in Pakistan bekend. Pakistan, dat tweeduizend soldaten in de Golfstaten heeft en nog drieduizend man wil sturen, zegt een miljard dollar nodig te hebben om de schade van de Golfcrisis te compenseren.

De Arabische hulp aan de Sovjet-Unie volgt op een aankondiging van de EG om volgende maand een miljard dollar aan noodhulp te verstrekken.

Eerder hebben grote Europese landen en Japan de Sovjet-Unie kredieten toegezegd. Duitsland spant de kroon met 23 miljard D-mark, gevolgd door Italie (zeven biljoen lire, dat is ruim 11 miljard gulden), Frankrijk (1,7 miljard gulden), Spanje (1,5 miljard gulden), Griekenland (166 miljoen gulden). Japan heeft 400 miljoen dollar aan kredieten toegezegd, Australie 640 miljoen gulden. Vrijwel al deze kredieten zijn gegarandeerd door de respectieve overheden en moeten worden besteed in het land van de gever. Overigens heeft Duitsland nog een vrijwel oninbare vordering op de Sovjet-Unie van 12 miljard D-mark.