Giant Leap: baldadige stunt voor jongeren

Voorstelling: Giant Leap van Dirk van Weelden, door Stichting Astralco. Regie: Maarten van der Ploeg; spelers: Hans Richter, Arnold Weel, Cyntha Bender e.a.; muziek: Astral Bodies. Gezien: 24/11 Theater aan de Haven, Den Haag. Tournee t/m 21/12.

Hoe pretentieus het ook mag klinken, Giant Leap van Stichting Astralco is in de eerste plaats een demonstratie van verschillende audiovisuele mogelijkheden. De voorstelling geeft daarmee aan welke uitingsvormen de twintigste-eeuwse cultuur heeft voortgebracht. De groep maakt gebruik van de voornaamste technieken van de amusementsindustrie: film, video, elektronische muziek en computerbeelden, die volgens Astralco een theatervorm presenteren die is aangepast aan het 'huidige kijktempo'. De nadruk ligt dan ook meer op beeld en geluid dan op het verhaal, dat in hoofdzaak is bedoeld om enige structuur in de voorstelling te brengen.

Het thema, de ontwikkeling van de ruimtevaart, is door de schrijver Dirk van Weelden op een begrijpelijke manier uitgewerkt en vervolgens omgezet in fragmentarisch geprojecteerde beelden op drie filmdoeken. Het onderwerp is tot huiselijke proporties teruggebracht doordat de op feiten en fictie gebaseerde biografie van de gebroeders Von Braun als leidraad is gekozen en als een komisch stripverhaal wordt verteld. De verbindende teksten worden, zoals vroeger in de stomme films, apart tussen de beelden door vertoond - in het Engels.

Giant Leap heeft prettig weinig om het lijf en blijft van begin tot eind - in totaal niet meer dan zeventig minuten - licht van toon. Tegelijkertijd heeft Astralco alles in het werk gesteld om van de voorstelling een zo intens mogelijke filmervaring te maken door bij voorbeeld het gebruik van sensurround. Hiermee is het geluid hoor- en voelbaar: de raketlancering gaat niet alleen gepaard met oorverdovend lawaai maar ook met trillingen in de vloer.

Belangrijk is de aanwezigheid van de uit Blue Murder voortgekomen popgroep Astral Bodies. De musici, onder wie regisseur Maarten van der Ploeg, treden in de film op als acteurs; op het podium begeleiden ze de film-, video- en diabeelden met tot in de botten doordringende elektrisch versterkte muziek.

De combinatie van verschillende theatervormen en driedimensionale beelden levert geen nieuw procede op (onlangs was iets soortgelijks te zien in Erik van Zuylens Alissa in concert), maar dat neemt niet weg dat Giant Leap een even avontuurlijk als ambitieus project is. Een baldadige, zij het professioneel uitgevoerde, jongensstunt, toegesneden op de smaak van jongeren die doorgaans nooit een theater bezoeken.

    • Noor Hellmann