Compromis over nieuwe regering voor Bulgarije

SOFIA, 29 nov. - Te midden van toenemende steun voor een nationale staking heeft de premier van Bulgarije, Andrej Loekanov, gisteren gezegd te willen aftreden ten gunste van een onafhankelijke opvolger. De stakers eisen het aftreden van de socialistische regering van Loekanov.

Volgens het officiele persbureau BTA was een akkoord over het aftreden gisteren 'vrijwel klaar'. Dat akkoord tussen de politieke partijen zou aanstelling van een nieuwe premier behelzen die noch lid is van de Bulgaarse Socialistische Partij (ex-communistisch) noch van de Unie van Democratische Krachten, het belangrijkste oppositionele blok. Loekanov relativeerde de berichten van BTA enigzins. Volgens hem is de conclusie dat zijn aftreden op handen is 'een beetje voorbarig'.

Besprekingen tussen de politieke partijen zijn begonnen, meldde Loekanov, maar volgens hem moet duidelijk zijn dat een nieuwe regering niet kan worden gevormd 'op basis van de aspiraties van de ene macht de andere te domineren'. Dinsdag zei Loekanov nog dat hij zou aanblijven.

De premier zei gisteren dat over samenstelling van een nieuwe regering nog niet is gesproken. Volgens hem is wel haast geboden. De regering staat onder sterke druk door protesten tegen het chronisch gebrek aan voedsel en brandstof in Bulgarije en door beschuldigingen dat ze vasthoudt aan het oude systeem.

In het centrum van Sofia verzamelden zich gisteren circa 25.000 demonstranten. Voor de derde achtereenvolgende dag schreeuwden ze Loekanov toe: 'Treed af, treed af.' De Bulgaarse radio meldde dat bij kleine schermutselingen in Sofia een politieagent gewond raakte en twee studenten werden gearresteerd.

Volgens de regering neemt slechts een procent van de 4,5 miljoen Bulgaarse arbeiders deel aan de drie dagen oude staking, die wordt georganiseerd door de onafhankelijke vakbond Podkrepa. De organisatoren stellen echter dat intussen twintig procent van de werknemers het werk heeft neergelegd. Gisteren sloten de luchtverkeersleiders zich bij de staking aan, waardoor - 'tijdelijk' volgens de Bulgaarse radio - geen vluchten meer werden uitgevoerd. De officiele vakbondsfederatie die niet deelneemt aan de staking, heeft gezegd dat ze de staking zal steunen als Loekanov niet voor maandag aftreedt. De vakbondsfederatie, die veel meer leden heeft dan Podkrepa, wil een waarnemende regering en nieuwe verkiezingen begin volgend jaar.

Loekanov en andere hervormingsgezinde communisten verdreven een jaar geleden de Bulgaarse leider Todor Zjivkov. Bij verkiezingen in juni dit jaar behaalde hun tot socialistisch omgedoopte communistische partij een meerderheid van elf zetels in het 400 zetels tellende parlement. De Bulgaarse partij van ex-communisten was vorig jaar de enige in Oost-Europa die na verkiezingen aan de macht bleef. Maar sindsdien is de steun verminderd door de economische malaise en door het langzame tempo van hervormingen. (Reuter)