Beurs reageert amper op Ahold

AMSTERDAM, 29 nov. - De Amsterdamse beurs bood vandaag weer de gebruikelijk geworden kalme aanblik. Beleggers hadden woensdag duidelijk al een voorschot genomen op de weer fraaie cijfers van het Ahold-concern. Ook Wall Street sloot de dag gisteren rustig af. Tokio was vandaag weer lager.

AMSTERDAM - De koers van Ahold was gisteren al met fl. 1,80 aangetrokken tot 133,20. Na de bekendmaking van de kwartaalcijfers moest Ahold 80 cent terug, waarna er weer kopers kwamen opdagen, zodat het verlies ruim kon worden weggewerkt.

Ontevredener waren de beleggers over Volmac. Het automatiseringsconcern meldde dat er dit jaar op een winstval van zeker 20 procent moet worden gerekend en dat werd afgestraft met een achteruitgang van fl. 1,50 op fl. 30.

De meeste koersen bleven dicht bij huis. Na een overwegend lagere start begonnen veel fondsen wat aan te trekken, zodat een verlies van de stemmingsindex van 0,2 punt op 94,4 snel kon worden goedgemaakt. Laat in de ochtend was de index zelfs 0,3 punt hoger.

De internationals waren alle licht hoger met aan kop Koninklijke Olie, die 90 cent aan de koers kon toevoegen op fl. 132,80. Afgezien van Ahold en Volmac bleef het bij de overige grote fondsen bij dubbeltjeswerk. Ook de obligatiekoersen kwam nauwelijks van hun plaats.

Elders op de markt viel weer weinig te beleven. Het effectenhuis Van der Hoop sprokkelde er twee dubbeltjes bij op fl. 6,70. Otra, die haar winstverwachting naar boven heeft bijgesteld, kwam niet verder dan een verbetering van een gulden op fl. 224. Hagemeyer steeg fl. 1,80 naar fl. 104,50. Boskalis moest twee kwartjes inleveren op fl. 12,50 en Nevas fl. 2 op fl. 54. Bols raakte fl. 1,30 kwijt op fl. 164.

Niet gehandeld mocht er worden in Staal Bankiers. Later op de dag worden mededelingen over dit fonds verwacht. Bekend is dat Vendex haar belang van 79 procent wel wil verkopen en dat de Belgische Bank Brussel Lambert belangstelling voor Staal heeft.

TOKIO - - De effectenbeurs in Tokio is vandaag voor de derde achtereenvolgende dag lager gesloten. Het Nikkei-koersgemiddelde van 225 aandelen daalde met 341,28 punten tot 22.712,60, een verlies van bijna 1,5 procent. Gisteren daalde het koersgemiddelde met 570 punten en dinsdag met 139 punten.

De aandelen werden verder omlaag gedrukt door een verliezen op de obligatiemarkt en een koersdaling van de yen tegenover de dollar. De omzet was met naar schatting 300 miljoen aandelen duidelijk kleiner dan het totaal van 360 miljoen op woensdag.

NEW YORK - Wall Street beleefde gisteren een rustige dag. Het Dow Jones-gemiddelde schommelde en noteerde, na twee dagen hoger te zijn gesloten, uiteindelijk een verlies van 8,66 op 2535,15 punten. De omzetten waren net als de twee voorafgaande dagen bescheiden. Op de Newyorkse effectenbeurs werden ongeveer 145 miljoen aandelen verhandeld.

Gebrek aan nieuws van het bedrijven- en Golffront zorgde voor een saaie en richtingloze handel. Ook de publikatie van het lagere bruto nationaal produkt en de hogere inflatie werden door de handelaren op Wall Street voor kennisgeving aangenomen.

De dollar kon op de valutamarkt van New York aantrekken na de opmerking van Fed-voorzitter Alan Greenspan dat een lage dollarnotering voor extra inflatie kan zorgen in de Verenigde Staten. De dollar noteerde aan het eind van de handel fl. 1,6755 tegenover een slot van fl. 1,6695 op dinsdag. In Amsterdan verliet de 'greenback' woensdag de valutavloer op fl. 1,6745. (ANP)