Basketbal maakt zorgelijke tijden door

AMSTERDAM, 29 nov. - Het onderwerp 'jeugd' staat tegenwoordig hoog op de agenda voor bijeenkomsten van Nederlandse basketbalbestuurders. Een van de redenen daarvoor is dat het Nederlandse basketbal op korte termijn in een diep gat zal vallen, want dat staat voor de kenners vast. Hoe de situatie moet veranderen is vooralsnog de grote vraag. 'Het duurt ten minste vijf jaar voordat we internationaal weer iets te bieden hebben', zegt bondscoach Ruud Harrewijn.

Na de onverwachte nederlaag (70-86) van Nederland gisteravond tegen Polen in Amsterdam is het probleem van de continuiteit in het Nederlandse basketbal plotseling weer actueel geworden. Zaterdag moet Nederland van Belgie winnen om zich direct te kwalificeren voor het Europees kampioenschap dat volgend jaar juni in Rome wordt gehouden. Bij een nederlaag van minder dan zestien punten tegen de Belgen is de plaatsing voor de eindronde afhankelijk van de resultaten van Polen en Belgie.

De vrije val van het basketbal in Nederland werd dit jaar op gang gebracht door de vroegtijdige uitschakeling in de Europa Cup-toernooien van gerenommeerde clubs als Den Helder en Den Bosch, twee verenigingen die de afgelopen jaren met veel geld en inspanningen aan hun internationale reputatie hebben gewerkt. Harrewijn is niet verrast door de negatieve ontwikkelingen en vroeg zich gisteren openlijk af of zijn team nog wel iets te zoeken heeft op het EK. 'Het niveau van het basketbal in de eredivisie is ver beneden de maat. Wat dat betreft was de wedstrijd tegen Polen een redelijke afspiegeling van de situatie. We zitten nu in de luxe situatie dat we na vier kwalificatiewedstrijden nog kans hebben in het eindtoernooi te komen. Over twee jaar moet je dat nog maar afwachten.'

Nu de gemiddelde leeftijd van de eredivisie-speler jaarlijks omhoogkruipt is de tijd aangebroken om in te grijpen, zegt Harrewijn. Hij wil onder meer dat de clubs in de eredivisie worden verplicht een jeugdcoach aan te stellen. Het probleem is nu dat sponsors, waarvan de clubs in grote mate afhankelijk zijn, a priori geinteresseerd zijn in het aantrekken van gevestigde spelers. 'Een sponsor denkt op korte termijn', zegt Harrewijn. 'Ze betalen vaak niet langer dan drie jaar aan een club, dus willen ze binnen die tijd resultaten zien. Wat hebben zij voor interesse in jeugdbasketbal? Als de clubs dus zelf niets aan een jeugdopleiding doen, zullen we dat moeten verplichten. Ik hoop dat we dat binnen twee jaar voor elkaar krijgen.'

Een andere maatregel om het niveau te verhogen betreft het transfersysteem. Nu wisselen spelers aan het eind van het seizoen soms met drie tegelijk van club. Ook hierin ziet Harrewijn de hand van de geldschieters. 'Die halen wat ze halen kunnen. Er zou in Nederland, net als in de Verenigde Staten een commissioner moeten komen die bepaalt of een transfer gewenst is of niet. In Amerika krijgen de zwakste clubs de eerste keus als er een nieuw talent te koop is. Ik pleit ervoor dat clubs jonge spelers alleen uit hun eigen district mogen halen. Nu pakt Den Bosch ook spelers uit Zuid-Limburg, terwijl die eigenlijk naar Weert zou moeten.'

    • Rob Schoof