AMC aansprakelijk gesteld voor gebruik methyleenblauw

AMSTERDAM, 29 nov. - Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam is door zes ouderparen aansprakelijk gesteld voor de schade die zij hebben geleden door het gebruik van methyleenblauw bij vruchtwaterpuncties. Dat heeft de advocaat van de ouders, mr. K. Tijsterman, vanochtend bekend gemaakt.

Het ziekenhuis heeft de stof in het verleden gebruikt om bij vruchtwaterpuncties tweelingen van elkaar te kunnen onderscheiden. Dat heeft er toe geleid dat de kinderen na hun geboorte leden aan verklevingen van de dunne darm, waardoor ingrijpende operaties nodig waren. In het AMC zijn de afgelopen vier jaar 23 kinderen aan dit soort afwijkingen geopereerd.

In juli overwogen de ouders al het AMC aansprakelijk te stellen, maar ze waren nog nauwelijks georganiseerd. Na de publiciteit rondom de zaak werd duidelijk dat in andere ziekenhuizen het gebruik van methyleenblauw bij vruchtwaterpuncties al was gestaakt. Mr. Tijsterman meent dat dat van groot juridisch belang is.

De advocaat zegt dat er nog geen sprake is van een bepaald bedrag dat door de ouders van de kinderen zal worden geeist. 'Wij willen eerst een gesprek en daarin zal besproken moeten worden hoe hoog dat bedrag moet worden. Dat zal ook geen definitieve afhandeling kunnen zijn, want je weet nooit welke schade de kinderen mogelijk nog in hun latere leven zullen ondervinden van de ingreep.'

Een woordvoerder van het AMC zegt dat het ziekenhuis alle aansprakelijkheid van de hand wijst. Ook de geneeskundige inspectie in Noord-Holland heeft afgelopen zomer gesteld dat het AMC geen blaam treft. 'Er is in dit ziekenhuis zeker niet gehandeld in strijd met het gangbare medisch inzicht. Sterker, hier is voor het eerst een mogelijk statistisch verband aangetoond tussen het gebruik van de stof en de darmverklevingen. Wij hebben de ouders daarover uitgebreid ingelicht. Nu nog kunnen ze elk ogenblik bellen met de artsen. Alleen het collectief vergaderen over een schadeclaim onder aanvoering van een advocaat is voor ons onbespreekbaar.'