Winst Sijbrands op N'Diaye is mogelijk doorslaggevend

GRONINGEN, 28 nov. - De winst die Ton Sijbrands in de zestiende ronde van het WK dammen tegen de ongeslagen Mamina N'Diaye boekte kan straks van groot gewicht zijn. Zijn grootste concurrent, regerend wereldkampioen Aleksej Tsjizjov, kwam eerder niet verder dan een remise tegen deze Afrikaan. Sijbrands en Tsjizjov die de Canadees Tchichaya versloeg staan met nog drie ronden te gaan samen bovenaan. Macadou N'Diaya raakte door een teleurstellende puntendeling met Weytsman een punt achterop.

Van de drie koplopers had Sijbrands op papier de zwaarste tegenstander. Maar het spel van de Malinese grootmeester Mamina N'Diaya schijnt de Nederlander wel te liggen. Zeven van de acht voorgaande partijen tegen hem had Sijbrands gewonnen. Dit keer kreeg N'Diaye weer geen enkele kans. In een vier-om-vier eindspel werd hij vlot door Sijbrands uitgeteld.

Experts houden er na gisteren rekening mee dat Sijbrands de eindzege zal grijpen. Hij ontmoet vandaag zijn rivaal Tsjizjov. Een remise ligt voor de hand en dan zullen de resultaten van de laatste twee ronden de doorslag moeten geven. Sijbrands speelt dan tegen Ba en Weytsman. Hij moet die partijen kunnen winnen. Tsjizjov ontmoet Rob Clerc nog. De Nederlands kampioen lijkt na een lange periode van matig spel zijn vorm te hebben hervonden. Hij won gisteren voor de derde keer is successie. De Joegoslaaf Lepsic was zijn tegenstander. Sijbrands hoopt derhalve dat Clerc Tsjizjov op remise kan houden.