Vitesse went steeds meer aan Europa-Cupvoetbal

ARNHEM, 28 nov. - Het is navrant dat uitgerekend Vitesse, voor dit seizoen een club zonder enige internationale ervaring, vanavond opnieuw als enige Nederlandse vertegenwoordiger aan een Europa-Cupronde begint. Voorzitter Karel Aalbers, een zakelijke duizendpoot, maakt er geen geheim van dat hij moest wennen aan de beslommeringen die de voetbalcontacten op dit niveau met zich meebrengen. Maar na twee ronden begint hij zich thuis te voelen op het internationale platform. Verkondigde Aalbers voor de uitwedstrijd tegen Dundee nog 'het absoluut geen schande te vinden als we worden uitgeschakeld', nu klinkt het aan de vooravond van de confrontatie met Sporting Lissabon: 'Het Europa-Cupvoetbal begint ons steeds beter te bevallen. Nu we eenmaal zover zijn willen we graag door naar de kwartfinales.'

Het groentje van het UEFA-Cuptoernooi heeft tegen Derry City en Dundee United kunnen wennen aan de organisatorische kanten van een Europa-Cupduel. Aalbers: 'We hebben bij Ajax en FC Groningen wat blauwdrukken opgevraagd van draaiboeken. Ook manager Kees Ploegsma van PSV, met wie ik goede contacten onderhoud, heeft ons geadviseerd. Gelukkig heeft Ajax al een aantal keren in Portugal gespeeld, dus voor de hotels in Lissabon heb ik directeur Arie van Eijden gebeld.'

Aalbers stond aanvankelijk versteld van de plichtplegingen voor bestuurders bij Europa-Cupontmoetingen. 'Het is een gewoonte dat je de tegenstander en de scheidsrechter (vanavond de Deense topper Mikkelsen, red.) een cadeautje geeft. Dat moet je niet overdrijven. Wij geven een asbak met inscriptie en een stropdas van de stad en de club. De gemeente Arnhem doet er nog een informatiepakket bij. Je maakt soms nog rare fouten. Het is bijvoorbeeld een internationaal gebruik dat er geen dames aanwezig zijn bij het etentje voor de clubbesturen. Die hebben we na de wedstrijd tegen Derry City dan ook maar niet meer meegenomen.'

Vijf jaar geleden speelde Vitesse nog voor achthonderd toeschouwers in de eerste divisie. De club was net aan een faillissement ontsnapt. Juwelier Karel Aalbers, oud-voetballer Herman Veenendaal en trainer Bert Jacobs trokken het gestrande schip weer vlot en maakten er een gestroomlijnd fregat van. In een ijltempo stoomde Vitesse op naar de eredivisie. Onder het ogenschijnlijk derderangs spelersmateriaal dat technisch bestuurslid Herman Veenendaal en Bert Jacobs hier en daar wegplukte zaten verborgen talenten. Die zorgden vorig seizoen voor voldoende kwaliteit om Europees voetbal af te dwingen.

Help ons

Aan Karel Aalbers, die ondertussen een bloeiend bedrijf heeft opgebouwd dat ondernemingen begeleidt in de Sovjet-Unie, de taak om de club ook zakelijk in goede banen te leiden. 'Vijf jaar geleden moest ik nog m'n hand ophouden', kijkt hij met gemengde gevoelens terug. 'Help ons, we verzuipen, riep ik tegen iedereen. Nu wordt Vitesse pas een volwassen club. We werken ons dagelijks te barsten aan de organisatie en de structuur.'.

In dat kader passen langlopende contracten die talentvolle spelers worden voorgelegd. Een voorbeeld daarvan vormt de verbintenis met John van den Brom. De middenvelder kon deze zomer voor zestien jaar op de loonlijst komen bij Vitesse, maar hij heeft zijn handtekening nog steeds niet gezet omdat de aanvankelijke overeenkomst veel onvolkomenheden bevatten. Van den Brom gaf het bestuur zaterdag tot 1 januari de gelegenheid om de plooien glad te strijken. En dat ultimatum is hem de afgelopen dagen door Aalbers c.s. niet in dank afgenomen. De hele affaire bevindt zich zo langzamerhand in een stadium dat het zijn spel kan gaan beinvloeden. Aalbers nu: 'Er is enige vertraging ontstaan door details op het gebied van het spelersfonds en de belastingdienst. Beide instanties waren informeel akkoord. Met het spelersfonds CFK zijn we sinds maandag ook officieel rond. Nu moeten we met dat resultaat alleen nog naar de inspecteur van de belasting.' Van den Brom tekent min of meer 'voor het leven', maar als er een topclub aanklopt en hij kan zich aanzienlijk verbeteren is er nog een uitweg. Aalbers: 'In het contract zit inderdaad een clausule dat er met ons te praten valt wanneer er zich voor John een unieke kans aandient. Stel dat hij straks naar AC Milan kan, dan willen we dat niet blokkeren.'

Kikkers

Is het contract met Van den Brom dus volgens Aalbers zo goed als in kannen en kruiken, dat geldt volgens de voorzitter ook voor het nieuwe prestigieuze multifunctionele stadion. Probleem is alleen dat niemand hem nog gelooft als hij dit verkondigt. 'Ik roep nu al weken dat in januari of februari de eerste paal de grond in kan, maar niemand neemt dat serieus. Toch is alles nu geregeld. In de zomer van '92 kan het er staan. We hebben wat problemen gehad met de gemeente. Er moest ondermeer gewacht worden op een milieu effecten rapportage. Het stadion komt op een vuilstortplaats en die wordt afgedekt met een speciale laag. Maar er werd in dat onderzoek ook aandacht besteed aan de fauna. Je houdt het niet voor mogelijk, maar op een gegeven moment maakte men zich zorgen over de loop van de kikkers. Hoe ze van de ene in de andere sloot konden komen. Daarvoor is nu een plank gelegd. Dit jaar nog moet de grond worden overgedragen. Dan beginnen de twijfelaars er misschien ook echt in te geloven.'

De totstandkoming van het stadion is vrij essentieel voor de toekomst van Vitesse. De Duitse ondernemer Philip Holzmann, die ook een groot deel van de financiering voor zijn rekening neemt, wil een internationaal netwerk van dit soort acommodaties opzetten. Aalbers: 'Onlangs is de beslissing gevallen dat er ook in Keulen en Gelsenkirchen multifunctionele stadions komen. Met Innsbruck en Nice is Holzmann nog in onderhandeling.' Het blijft de vraag of Aalbers straks voldoende toeschouwers kan vinden voor de thuiswedstrijden van Vitesse. Door een onbegrijpelijk organisatorische beslissing waren er gisteravond nog duizend van de twaalfduizend plaatsbewijzen beschikbaar voor het duel van vanavond tegen Sporting Lissabon. Aalbers: 'Die kaarten hadden we kunnen verkopen, maar we hebben gewacht op aanvragen uit Portugal.' 'Ik maak me geen zorgen over de toekomst', besluit hij. 'We hebben een potentieel van vier miljoen mensen in Arnhem en omgeving. Voor een Europa Cup-wedstrijd mag je met een passer een cirkel trekken van dertig autominuten. Voor Monnikenhuize hoeft dat niet eens. Arnhem had geen cultuur voor internationaal voetbal, dat is nu veranderd.'

    • Erik Oudshoorn