Vijf verdachten vrij door procedurefouten openbaar ministerie

AMSTERDAM, 28 nov. - Door procedurefouten van het openbaar ministerie heeft de Amsterdamse rechtbank gistermiddag vijf van oplichting verdachte mannen buiten vervolging gesteld. Rechtbankpresident mr. T. van der Schroeff verklaarde het OM niet ontvankelijk omdat in alle gevallen de redelijke termijn van vervolging is overschreden.

De vijf mannen in leeftijd varierend van 33 tot 38 jaar, zouden in de periode januari 1983 tot en met juni 1987 paardensporttotalisator Ladbroke voor ruim 2 miljoen gulden hebben opgelicht. Een van de mannen was destijds als computeroperator werkzaam bij het paardengokbedrijf. Met behulp van de computer kon hij de weddenschappen van zijn handlangers zo manipuleren, dat zij niet konden verliezen. De Algemene Inspectiedienst (AID) kreeg in 1986 argwaan omdat sommige gokkers op de paardenrennen regelmatiger wonnen dan statistisch mogelijk is. Op 23 juni 1987 werden de mannen op het drafcentrum Hilversum op heterdaad gearresteerd.

Het gerechtelijk vooronderzoek dat begin juli 1987 tegen vier verdachten was geopend, werd in drie gevallen pas twee jaar later, voorjaar 1989, gesloten. In geval van de vijfde verdachte is er in het geheel geen gerechtelijk vooronderzoek geweest. Op 1 september 1989 zou de zaak bij de rechtbank voorkomen maar werd toen voor voor onbepaalde tijd aangehouden omdat een verdachte wegens vakantie van zijn raadsvrouw om aanhouding had gevraagd en een ander niet kon worden gedagvaard omdat in zijn geval formeel het gerechtelijk vooronderzoek niet was afgesloten. De rechtbank besloot toen tot aanhouding om alle verdachten gelijktijdig te kunnen berechten. Vervolgens duurde het nog ruim veertien maanden - tot gisteren - voordat de zaak voorkwam. Volgens de rechtbankvoorzitter zijn in deze periode geen extra onderzoekshandelingen verricht. 'Uit niets in het dossier blijkt waarom er zo lang gewacht is', aldus Van der Schroeff.

De Amsterdamse persofficier mr. L. de Wit kondigde aan dat het OM in beroep zal gaan tegen de beslissing van de rechtbank. 'Het staat nog te bezien of de termijn van vervolging echt onredelijk lang is geweest.' De Wit noemde het een 'nare zaak' dat het OM verantwoordelijk wordt gesteld voor de tijd die de rechter-commissaris neemt voor het gerechtelijk vooronderzoek.