Vier maanden wegens dood door schuld

ROTTERDAM, 28 nov. - De rechtbank in Rotterdam heeft een 51-jarige metrobestuurder van het Rotterdamse openbaar vervoerbedrijf RET veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden wegens dood door schuld. De metrobestuurder is volgens de rechtbank op 10 december 1988 door een rood licht gereden, waardoor de metro-sneltram op een kruising tegen een personenauto botste. Door dit ongeluk kwamen twee passagiers van de auto om het leven. De officier van justitie eiste twee weken geleden negen maanden voorwaardelijk.

Hoewel de rechtbank vindt dat de bestuurder schuld heeft aan het dodelijk ongeluk, uitte de rechtbank ook kritiek op de baanvak-signalering voor het bewuste kruispunt. Volgens de rechtbank is de instructie van de RET aan de metrobestuurders 'ongelukkig'. Volgens die instructie kan de bestuurder ervan uitgaan dat het veilige witte sein aanhoudt, totdat de kruising is gepasseerd. Bovendien pleit de rechtbank ervoor dat er een koppeling wordt aangebracht tussen de besturing van de metrotrein en de seininstallatie voor het kruispunt. De rechtbank baseerde zich op de verklaringen die getuigen-deskundigen tijdens de behandeling van de zaak hebben afgelegd.

De veroordeelde metrobestuurder is er steeds van overtuigd geweest, dat hij geen fouten heeft gemaakt. Het ongeluk gebeurde laat op de avond, toen de man er een werkdag van bijna negen uur op had zitten. Volgens de woordvoerder van de RET is er inmiddels ook een studie gaande naar de werkroosters van het metropersoneel. (ANP)