PDS heeft nog 100 miljoen in het buitenland

BERLIJN, 28 nov. - De ex-communistische PDS bezit in het buitenland voor ten minste honderd miljoen D-mark aan kapitaal, waarover zij eerder geen verantwoording heeft afgelegd. Dat heeft de Westberlijnse senator van justitie, Erich Patzold, gisteren meegedeeld. De partij, opvolgster van de decennia lang in de DDR regerende SED, kwam eerder deze maand in opspraak door een poging van enkele leden 107 miljoen D-mark aan het onder curatele gestelde partijvermogen te onttrekken.

Volgens Patzold gaat het bij het thans ontdekte vermogen om bankrekeningen in harde valuta, die te maken hebben met de exploitatie van vakantieoorden van de partij. Begin dit jaar hebben onbekenden enkele miljoenen van deze rekeningen opgenomen. Patzold ziet de zaak als 'een nieuw bewijs dat de PDS oplichting op grote schaal' heeft gepleegd.

Partijleider Gregor Gysi heeft tot nu verklaard dat de PDS-leiding geen weet heeft van partijvermogen in het buitenland. Het Oostberlijnse dagblad Der Morgen kwam deze week met kopieen van correspondentie waaruit bleek dat Gysi zelf ten minste op de hoogte moet zijn van twintig miljoen aan partijvermogen dat in twee Zwitserse bedrijven is geinvesteerd.

De PDS heeft overigens verklaard tachtig procent van haar vermogen aan de gemeenschap te willen afdragen, en bij voorbaat af te zien van aanspraken op vermogen in het buitenland.