Grote verliezen voor regeringsleger Tsjaad

PARIJS/WASHINGTON, 28 nov. - Het regeringsleger van Tsjaad heeft de afgelopen dagen aanzienlijke verliezen geleden in hevige gevechten tegen de rebellen van het Patriottische Reddingsleger (MPL).

Dit heeft de woordvoerder van het Franse ministerie van buitenlandse zaken, Daniel Bernard, gisteren in Parijs bevestigd.

Volgens Franse militaire bronnen is het niet duidelijk of het Tsjadische leger op het moment op de vlucht is, of dat het bezig het zich nog kan handhaven tegen het MPL. De Tsjadische ambassade in Parijs heeft woedend gereageerd op de Franse uitlatingen en heeft gezegd dat president Hissene Habre van Tsjaad 'de situatie zowel politiek als militair in het hele land volledig in de hand heeft'.

Frankrijk, dat naar schatting duizend militairen in Tsjaad heeft, is volgens Bernard niet van plan in te grijpen in het conflict, dat het als een zuiver interne gelegenheid beschouwt. Voor geruchten dat Libie de rebellen zou steunen is geen bewijs, aldus Bernard. De Franse militairen in Tsjaad hebben Habre gesteund bij voorgaande gewapende conflicten met Libie.

De Amerikaanse vice-minister voor Afrikaanse zaken, Herman Cohen, heeft gisteren verklaard dat Libie het MPL wel degelijk steunt door het van grote hoeveelheden wapens te voorzien. Volgens Cohen nemen echter geen Libische militairen deel aan de gevechten en zijn er geen aanwijzingen dat Libie huursoldaten naar Tsjaad heeft gestuurd. De Libische regering heeft iedere betrokkenheid bij de strijd ontkend.

(AFP, AP, Reuter)