Geen kernwapens voor Argentinie en Brazilie

BRASILIA, 28 nov. - De presidenten van Brazilie en Argentinie, Fernando Collor en Carlos Menem, tekenen vandaag in de Braziliaanse grensstad Foz de Iguacu een akkoord waarin ze plechtig beloven geen kernwapens te zullen maken en geen nucleaire proefexplosies uit te voeren, ook niet voor vreedzame doeleinden. Diplomaten omschrijven het akkoord als 'historisch'. Het moet een einde maken aan de jaren oude rivaliteit die in beide Zuidamerikaanse landen aanleiding was om in het geheim te werken aan een eigen kernwapen. Volgens het akkoord krijgt Brazilie het recht de Argentijnse Atucha-centrales te controleren en mag Argentinie de nucleaire Angra-installaties in Brazilie inspecteren. Beide landen hebben het Verdrag tegen verspreiding van kernwapens (NPV) nooit ondertekend en hebben verklaard dat ook nu niet te doen. Wel opent het huidige akkoord de deur voor ratificatie van het Verdrag van Tlatelolco dat de aanwezigheid van kernwapens in Latijns Amerika verbiedt. Enkele maanden geleden erkende de Braziliaanse president Collor voor het eerst openlijk dat Brazilie in het geheim had gewerkt aan een eigen kernwapen. (UPI, AFP)