Dienstenbond FNV wil geleidelijke invoering vierdaagse werkweek

ROTTERDAM, 28 nov. - De Dienstenbond FNV zet net als de Vervoersbond FNV geleidelijke invoering van een vierdaagse werkweek hoog op de agenda bij de komende onderhandelingen over collectieve arbeidsovereenkomsten in de dienstensector.

De bond gaat uit van een beschikbare loonruimte van 5,25 procent voor verbetering van de arbeidsvoorwaarden. Daarvan is 3,5 procentpunt bestemd voor loonsverhoging en 1,75 procentpunt voor maatregelen op het gebied van werkgelegenheid en arbeidsmarkt. De bondsraad van de Dienstenbond heeft dit gisteren in Amersfoort besloten.

Omdat de werkweek nu vaak te lang is om in vieren te delen, streeft de bond als overgang naar een systeem van afwisselend vijf- en vierdaagse werkweken. De bond acht werkdagen van 8,5 uur tijdelijk aanvaardbaar op voorwaarde dat er voldoende kinderopvang is en er verlofregelingen zijn. Op termijn zouden de afspraken moeten leiden tot een vierdaagse werkweek.

De dienstenbond onderhandelt volgend jaar over 127 CAO's voor ongeveer 500.000 mensen onder andere in supermarkten, banken, verzekeringsmaatschappijen, Vroom en Dreesmann, de Bijenkorf en diverse groothandels. In branches waar al een 36-urige werkweek geldt en de werknemers slechter worden betaald legt de bond meer nadruk op het loon.

Van de 1,2 miljoen werknemers in de dienstensector valt de helft onder een CAO. In de detailhandel doet de bond pogingen tot een basis-CAO te komen. Ook voor groothandels, reisorganisaties en recreatie-ondernemingen moeten er CAO's komen, vindt de FNV-bond. (ANP)