Belgische missie tekent weer een verklaring

BRUSSEL, 28 nov. - De Belgische delegatie van zeven parlementsleden die probeert de gijzelaars in Irak vrij te krijgen heeft gisteren een nieuwe gezamenlijke verklaring ondertekend, dit keer met de regerende Ba'ath-partij.

De verklaring komt grotendeels overeen met de verklaring die eerder deze week is ondertekend met de voorzitter van het Iraakse parlement: er wordt opgeroepen tot een alomvattende oplossing voor de problemen in het Midden-Oosten en onderstreept dat het Iraakse volk geen slachtoffer mag worden van een voedselembargo. De nieuwe verklaring bevat bovendien een verwijzing naar het initiatief van Saddam Hussein van 12 augustus, waarin een oplossing voor alle grote geschillen in het Midden-Oosten als voorwaarde werd voorgesteld voor het beeindigen van de Golfcrisis.

De Iraakse zijde had aanvankelijk aangedrongen op het opnemen van een passage waarin sprake was van de onmiddellijke terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Saoedi-Arabie. Maar dat weigerde de Belgische delegatie.

De Belgen toonden zich inschikkelijker dan de leden van een Canadese parlementaire delegatie, die hebben geweigerd de verruimende amendementen te aanvaarden. Een delegatie van Finse ex-ministers heeft Bagdad vandaag verlaten zonder enige politieke verklaring te hebben ondertekend.

Onduidelijk is intussen nog hoeveel effect de Belgische knieval zal hebben op de positie van de gijzelaars. Het Algerijnse persbureau APS meldt vanmiddag dat alle Belgen zouden mogen gaan, maar noch in Brussel noch in Bagdad is dit bevestigd. De Belgische delegatie heeft een bericht naar het Belgische Rode Kruis gestuurd waarin concretisering wordt gevraagd van de humanitaire hulpzending, een voorraad bloed en zeventien soorten geneesmiddelen ter waarde van 'verscheidene miljoenen dollar'. De Gazet van Antwerp spreekt vandaag van een bedrag van 26 miljoen gulden.

Hoewel officieel Belgie zich in een veelzeggend stilzwijgen hult over het opereren van de delegatie van zeven parlementariers in Irak, is allerwege wrevel merkbaar over de manier waarop de Belgen met zich laten sollen. De katholieke Standaard spreekt vanmorgen over 'het ontwapenende amateurisme van de Belgen' en 'de lichtzinnige manier waarop ze politieke engagementen onderschrijven' en besluit dat de missie 'geen glorieus moment in de geschiedenis van de Belgische diplomatie' is geworden.