Vijf Israeliers gedood in Zuid-Libanon bij strijd met Palestijnen

TEL AVIV, 27 nov. - Vijf Israelische soldaten en twee Palestijnen zijn vannacht bij een fel vuurgevecht in de oostelijke sector van de door Israel afgekondigde 'veiligheidszone' in Zuid-Libanon op de hellingen van de berg Dov gedood.

Volgens een vanmiddag door de Israelische legerwoordvoerder uitgegeven communique werd een soldaat gewond, terwijl twee Palestijnen werden gewond maar niet gevangen werden genomen.

Het incident vond plaats nabij Wadi Shaba, een droge rivierbedding waardoor Palestijnse commando's voortdurend pogingen ondernemen om Israel binnen te vallen. Vorige week werd in hetzelfde gebied een Israelische officier gedood.

Volgens het Israelische legercommunique werd de Palestijnse eenheid door de Israelische patrouille onderschept. Op korte afstand ontwikkelde zich een vuurgevecht. Bij dit treffen, waarbij ook handgranaten werden gegooid, werden de soldaten gedood door achter hoger gelegen rotsblokken verschanste Palestijnse strijders. De Palestijnen maakten deel uit van het door dr George Habash geleide Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP).

Volgens radio Libanon hebben Israelische vliegtuigen vanmorgen posities van de Palestijnse organisaties van Abu Nidal en Nayef Hawatmeh bij de Libanese havenstad Sidon gebombardeerd.

Bij verschillende incidenten langs de bestandslijn met Jordanie, langs de grens met Egypte en in Zuid-Libanon zijn de afgelopen twee weken tien Israelische soldaten gedood. De escalatie langs Israels grenzen werd vanmiddag door radio Israel in verband gebracht met de oplopende spanning in de Golf en het ernstige incident bij de Al-Aqsa moskee in Oost-Jeruzalem op 8 oktober.

Door Radio Israel aangehaalde militaire kringen rekenen op verdere escalatie van pogingen van Palestijnse en fundamentalistisch-islamitische zijde om Israel binnen te dringen. Om deze trend in de kiem te smoren voeren Israelische eenheden steeds veelvuldiger zogeheten 'actieve verdedigingsmissies' in Zuid-Libanon uit.

    • Salomon Bouman