Van Driel: klassieke ondernemer

ROTTERDAM, 27 nov. - Gerrit van Driel, bestuursvoorzitter van Koninklijke Wessanen, is afgelopen zaterdag op 68-jarige leeftijd overleden. Van Driel, die sinds 1969 Wessanen leidde, zou eind dit jaar afscheid nemen als voorzitter. Mr. P. Bakker Schut, die Van Driel zou opvolgen, is in verband met het plotseling overlijden van Van Driel reeds gisteren benoemd als de nieuwe topman van het voedingsmiddelen-concern.

Van Driel behoorde tot de bekendere ondernemers die hun stempel zetten op het Nederlandse bedrijfsleven in de zeventiger en tachtiger jaren. Als persoonlijkheid werd hij niet zelden in een adem genoemd met Freddy Heineken en Anton Dreesmann. Bewonderaars noemden hem eigenzinnig en humoristisch, critici zagen hem daarentegen als een typische vertegenwoordiger van de regenten-mentaliteit in het hecht verweven Nederlandse bedrijfsleven.

Als bestuursvoorzitter wist Van Driel Wessanen om te vormen van een betrekkelijk lokale veevoederhandel tot een bloeiende internationale onderneming in voedingsmiddelen. Na jaren van gestadige groei vielen de resulaten van Wessanen vorig jaar evenwel onverwacht terug als gevolg van de tegenvallende resultaten van de Amerikaanse tak van het bedrijf.

Van Driel kwam regelmatig in de publiciteit door de vele commissariaten die hij in de afgelopen jaren bekleedde. Hij was als zodanig onder andere betrokken bij de opvolgingskwestie van zijn goede vriend Anton Dreesmann bij Vendex en bij de zwart-geld problemen bij Slavenburg, de bank waar hij ook na de overneming door Credit Lyonnais zou aanblijven als voorzitter van de raad van commissarissen.