Tien helikopters stranden door mist in weiland

ROTTERDAM, 27 nov. - Tien helikopters van het Amerikaanse leger zijn gisteren gestrand in de omgeving van Gouda. Door plotseling opkomende mist werden de piloten gedwongen hun toestellen enkele uren in weilanden aan de grond te zetten. Een helikopter vloog daarbij rakelings langs de draden van een hoogspanningsmast, aldus een legerwoordvoerder. De helikopters waren op weg naar het vliegveld Valkenburg om bij te tanken en vervolgens door te vliegen naar de Rotterdamse haven. Ze worden in Rotterdam verscheept in het kader van de operatie Deforger, waarbij het zevende legerkorps van de Amerikaanse luchtmacht vanuit Duitsland naar de Golf wordt getransporteerd. Inmiddels zijn 126 van de 380 helikopters in Rotterdam aangekomen. Het transport van de helikopters verloopt niet helemaal volgens plan, zei de woordvoerder vanmorgen. Vorige week kon een aantal niet naar Nederland vliegen omdat de weersomstandigheden in Duitsland te slecht waren. Indien het mistig blijft in Nederland loopt het transport wellicht meer vertraging op. De piloten vliegen op orientatiepunten op de grond, met behulp van landkaarten.