Sovjet-tekort verdubbeld tot 250 mld

MOSKOU, 27 nov. - De regering van de Sovjet-Unie verwacht volgend jaar een begrotingstekort te hebben van maar liefst 250 miljard roebel. Dat is twee keer zoveel als het tekort dat voor dit jaar was voorspeld. Minister van financien Valentin Pavlov kondigde gisteren in de Opperste Sovjet van de unie daarom 'buitengewone maatregelen' aan.

De oorzaak voor het gapende gat in de staatskas ligt vooral in het groeiende aantal failliete bedrijven dat via overheidssubsidies op de been wordt gehouden in de teruglopende olie-inkomsten. Terwijl menigeen in het Westen dacht dat de Sovjet-Unie garen zou kunnen spinnen bij de Golfcrisis en de daaruit voortvloeiende hogere olieprijzen, blijkt het land steeds minder olie uit de grond te kunnen krijgen. Voor volgend jaar wordt een daling van de olie-export met 45 miljard roebel verwacht. Bovendien wordt minstens zestig miljard roebel van het tekort dat voor dit jaar is ingeboekt naar 1991 overgeschreven.

Pavlov denkt het tekort te kunnen ondervangen door de privatisering van het staatseigendom door te zetten (de verkoop van aandelen en obligaties zou 114 miljard roebel moeten opbrengen), de steun aan verliesgevende bedrijven langzamerhand te staken en de prijsliberalisatie te continueren.

De cijfers die Pavlov gisteren verstrekte zijn overigens moeilijk te beoordelen. Het begrotingstekort over dit jaar veranderde de laatste maanden ook wekelijks tussen 120 miljard en 150 miljard roebel.