Shell: 300 pompstations in ex-DDR

ROTTERDAM, 27 nov. - Shell zal de komende jaren zeker 300 eigen benzinestations in de voormalige DDR openen om een fors aandeel te verwerven in de verkoop van olieprodukten.

Gisteren maakte Shell-Duitsland dit plan, waarmee een investering van 'verscheidene honderden miljoenen D-mark' is gemoeid, in Berlijn bekend. Shell, dat ook in oostelijk Duitsland onder de naam Deutsche Shell Tankstellen opereert, zal de meeste olieprodukten voor verkoop in de voormalige DDR betrekken van haar raffinaderij bij Hamburg. Opdrachten voor de bouw van benzinestations zijn onlangs verleend.

Het Nederlands-Britse concern is na British Petroleum de tweede wereldwijd opererende oliemaatschappij die in oostelijk Duitsland de markt op gaat. BP kondigde vorige week donderdag aan in vijf jaar tijd een eigen netwerk van 250 benzinestations in het gebied te zullen vestigen, waarmee een marktaandeel van tien procent zou worden behaald.

In westelijk Duitsland hoort Shell tot de drie grootste brandstofverkopers. Aral is daar marktleider. De Oostduitse maatschappij Minol zal naar verwachting de belangrijkste positie bij de distributie en verkoop in de voormalige DDR, waar het tot voor kort een monopoliepositie had, behouden. Minol heeft onlangs samenwerkingsovereenkomsten gesloten met de Duitse concerns Aral en DEA, die niet als Shell en BP eigen netwerken van benzinestations zullen opzetten.