Serieuze en trage studie in verwarring

Voorstelling: Razbliuto, of een serieuze studie in hedendaagse verwarring, door Raz. Dansvoorziening van het Zuiden; choreografie: Hans Tuerlings. Gezien: 22/11 in Breda. Nog te zien vanaf 29/11 op diverse plaatsen in Noord-Brabant. Daarna tournee.

Om het dansklimaat in Noord-Brabant te verbeteren, werd deze zomer in Tilburg een nieuwe dansgroep opgericht. 'Raz, dansvoorziening van het Zuiden', krijgt van de provincie drie jaar de gelegenheid zich te bewijzen onder de artistieke leiding van Hans Tuerlings. Deze eigenzinnige Brabantse choreograaf geeft met zijn eersteling Razbliuto, of een serieuze studie in hedendaagse verwarring aan, dat hij zijn publiek en subsidienten uit hun evenwicht wil brengen.

In deze krant liet Tuerlings weten dat hij bewegingstheater of figuratieve, filmische dans nastreeft met de onvoorspelbare overgangen van David Lynch' Twin Peaks. Die vergelijking gaat echter niet op, want voor het vlakke tv-scherm gelden andere wetten dan voor het toneel. Zodat men zich na het zien van de vijf onderdelen van Razbliuto afvraagt: waarom, waarover en voor wie?

Waarom heeft Tuerlings gekozen voor het slappe, uitgekauwde cliche van de choreograaf die in zijn studio worstelt met de totstandkoming van zijn schepping? Waarover gaat de handeling van de twee mime-speelsters? Hun loopjes, hun blikken, zelfs hun aanwezigheid worden niet duidelijk gemaakt. Jong en onervaren zijn de meeste van de negen medewerkers en dat is goed te zien. De korte zwarte rokjes (ontwerp Jacqueline Mayen) maakten dit pijnlijk duidelijk. Alleen Piet Rogie brengt door zijn uitstraling en staat van dienst enige kleur in de voorstelling, die zo traag voortkabbelt als de Dommel.

    • Caroline Willems