Saddam Hussein laat drie Amerikanen vrij

BAGDAD, 27 nov. - De Iraakse president Saddam Hussein heeft gisteren aangekondigd drie Amerikaanse gijzelaars vrij te laten in antwoord op verzoeken van bezoekende verwanten. De Belgische parlementaire missie die op het ogenblik in Bagdad is, hoopt dertien Belgische gijzelaars vrij te krijgen.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken deed de Iraakse aankondiging onmiddellijk af als 'cynische manipulatie' die neerkomt op het 'spelen met levens, spelen met hun verwanten en spelen met onze sympathieen'. Tegelijk bevestigde het State Department zijn advies aan verwanten om niet naar Bagdad te reizen. Volgens Iraakse mededelingen hebben niettemin dertig familieleden van gijzelaars visa aangevraagd om hun verwanten met Kerstmis te kunnen bezoeken, waartoe Irak eerder had opgeroepen.

Een lid van de Belgische parlementaire missie in Irak, Elio di Rupo, zei gisteren 'hooggespannen verwachtingen' te koesteren dat Saddam dertien Belgen zal vrijlaten. Di Rupo zei dat het Iraakse parlement zich positief had geuit over hun vrijlating. 'We wachten nu op het presidentiele antwoord, dat verscheidene dagen kan duren.'

De delegatie tekende gisteren een politieke verklaring, wat zij zag als absolute voorwaarde voor vrijlating van gijzelaars. In de verklaring wordt onder andere gepleit voor een vreedzame oplossing van de 'problemen in het gebied' en voor bespreking van alle belangrijke kwesties in het Midden-Oosten. Tevens stelt de verklaring in een verwijzing naar de VN-sancties tegen Irak dat het Iraakse volk in geen geval eten en geneesmiddelen ontzegd mogen worden. De Belgische minister van buitenlandse zaken, Marc Eyskens, heeft nog geen commentaar willen geven op de verklaring, die indruist tegen het Belgische regeringsstandpunt.

De gisteren aangekondigde vrijlating van alle 58 Zweedse gijzelaars blijkt te zijn voorafgegaan door een brief van de Zweedse premier Ingvar Carlsson aan Saddam Hussein. In die brief schreef Carlsson dat Zweden zijn traditionele rol als bemiddelaar in het Midden-Oosten wil spelen, maar dat het moeilijk zou zijn dit voor de publieke opinie te verdedigen als Zweden tegen hun wil in Irak worden vastgehouden. Het Iraakse parlement liet voorts weten rekening te houden met de pro-Palestijnse houding van Zweden, zijn militaire afwezigheid in de Golf en wat werd gezien als de anti-Amerikaanse houding van de Zweedse pers. (Reuter, AP, AFP)