Premier van Singapore na 31 jaar weg

SINGAPORE, 27 nov. - De premier van Singapore, Lee Kuan Yew, heeft gisteren zijn ontslag aangeboden na zijn ambt 31 jaar te hebben vervuld.

De 67-jarige Lee zal de politiek overigens niet vaarwel zeggen. Hij zal de functie van vice-premier overnemen van de man die hem als premier opvolgt, de 49-jarige Goh Chok Tong. Bovendien blijft Lee voorzitter van zijn partij, de Actiepartij van het volk. Goh zal morgen worden beedigd. Het kabinet zal ook nog een tweede vice-premier krijgen in de persoon van Lee's oudste zoon, Lee Hsien Loong. Deze was al minister van handel en industrie.

Lee, die in 1959 aantrad toen Singapore onafhankelijk werd, was de langst zittende gekozen premier ter wereld. Gedurende zijn bewind ontwikkelde de kleine stadstaat zich van een vervallen koloniale post, waar de malaria nog welig tierde, tot een van de belangrijkste industriele en financiele centra van heel Azie. Singapore groeide onder Lee bovendien uit tot een van de allerschoonste steden ter wereld, waar op het achterlaten van afval op straat forse sancties staan.

Zorgvuldig had Lee de afgelopen jaren zijn aftreden voorbereid. Al geruime tijd was bekend dat hij zou worden opgevolgd door Goh, die de reputatie heeft beduidend liberaler te zijn dan Lee zelf. Deze voerde een nogal autocratisch bewind en verwijderde zoveel mogelijk mensen die het politiek niet met hem eens waren. Goh daarentegen heeft zich in het verleden een voorstander betoond van meer democratische vrijheden voor de 2,6 miljoen inwoners van Singapore. Hij is echter niet van plan radicale hervormingen door te voeren en zou dat ook moeilijk kunnen doen zolang de machtige Lee nog in de regering zit.

Lee heeft Singapore steeds met harde hand geregeerd. 'Herinnert u zich alstublieft dat het (premierschap) niet altijd glimlachen is en het zoenen van baby's en mensen schouderklopjes geven. Er zijn tijden dat een goede krachtige karateklap nodig is. En deel die goed uit. Geef geen twee klappen waar een genoeg is', zei hij eens. (Reuter, DPA)