Oproep tot algemene staking in Bulgarije niet massaal gevolgd

SOFIA, 27 nov. - De Bulgaarse bevolking heeft gisteren slechts in beperkte mate gehoor gegeven aan een oproep tot een algemene staking.

De staking was afgekondigd door de onafhankelijke vakbond Podkrepa om de socialistische (ex-communistische) regering tot aftreden te dwingen. Podkrepa stelt de regering verantwoordelijk voor de economische malaise in het land.

Vanmorgen kwam het in Sofia tot schermutselingen toen betogers probeerden met vrachtwagens de Leeuwenbrug te blokkeren. De politie gebruikte traangas om de bestuurders te verhinderen hun plan uit te voeren.

Volgens Podkrepa legden al haar 500.000 leden het werk neer of namen deel aan symbolische protesten. Enkele vakbondsleiders erkenden echter dat de meeste fabrieken en instellingen normaal functioneerden. In de hoofdstad Sofia reden vrijwel geen bussen, maar trams en trolleybussen reden volgens de normale dienstregeling.

De officiele vakbondsfederatie deed niet mee aan de staking. Ze is wel begonnen aan een handtekeningenactie voor het aftreden van de regering. Hoewel de staking voor drie dagen is afgekondigd, zei de leider van Podkrepa, Konstantin Trentsjev, gisteren in Sofia tegen 50.000 demonstranten dat de staking doorgaat 'tot de overwinning'.

President Zjeljoe Zjelev stelde gisteren dat de 'sociale rust' wordt bedreigd. 'De politieke spanning in Bulgarije neemt een gevaarlijke omvang aan', aldus Zjelev. Vorige week overleefde de regering in het Bulgaarse parlement met de nodige moeite een motie van wantrouwen. Na de stemming verlieten de parlementsleden van de Unie voor Democratische Krachten, de belangrijkste oppositiegroep, de zaal. Vorige week hadden zij al aangekondigd de debatten voorlopig te boycotten. Volgens Zjelev is een spoedberaad nodig tussen de regering en de Unie van Democratische Krachten. De regering van de ex-communistische socialisten probeert een coalitie aan te gaan met de Unie, maar deze weigert, mede met het oog op de voor haar gunstige opiniepeilingen. (Reuter, AP)