Ook winstval bij Japanse trustbanken

ROTTERDAM, 27 nov. - De zeven grote Japanse 'trustbanken', gespecialiseerd in het beleggen van spaargelden, hebben flink lagere winsten geboekt. Als oorzaak wordt de malaise op de beurs van Tokio genoemd en strengere regels van de Japanse centrale bank.

Dit laatste leidde ertoe dat de banken hun marge tussen de rente die ze boden en de rente die ze kregen, zagen versmallen. Bovendien zijn de beleggingsresultaten gedaald doordat de aandelenkoersen op de beurs van Tokio in de eerste negen maanden van dit jaar bijna zijn gehalveerd.

Bij de zeven grootste trustbanken daalde de winst voor belastingen op jaarbasis met 5,8 tot 50,8 procent. De cijferse betreffen de zes maanden tot eind september, de eerste helft van het Japanse boekjaar. Vorige week publiceerde de vijftien grootste Japanse commerciele banken ook al een sterke winstdaling over deze periode.

Mitsubishi Trust is met een balanstotaal van 21.500 miljard yen de grootste trustbank, ter vergelijking: dat is bijna een derde van het balanstotaal van Dai-Ichi Kangyo Bank (66.000 miljard yen), de grootste commerciele Japanse bank, tevens de grootste ter wereld. De winst voor belastingen van Mitsubishe Trust daalde in zes maanden met 45 procent van omgerekend 1,1 miljard gulden naar 630 miljoen gulden. De nettowinst slonk 29 procent.

Alle zeven trust banken verwachten voor het gehele lopende boekjaar, dat op 31 maart 1991 afsluit, een aanzienlijk lagere winst dan in het voorgaande boekjaar. In tegenstelling tot de vijftien grootste commerciele banken voldoen de trustbanken op een na aan de internationale dekkingsvereisten.