Nederlandse tenten naar de Golf

ROTTERDAM, 27 nov. - Eind deze week begint Neptunus International Tentenverhuur uit het Limburgse Kessel met de verscheping van veertig tenten voor het Amerikaanse leger in Saoedi-Arabie, een opdracht van tien miljoen gulden. Als de tenten over twee weken aankomen vliegen 20 tot 25 medewerkers van het bedrijf over om ze op te bouwen, op voorwaarde dat de oorlog ondertussen niet is uitgebroken. 'Ik ga mijn mensen niet aan onnodige risico's blootstellen' zegt directeur en enig eigenaar Hans Eilers (44).

Het bedrijf begon 53 jaar geleden met een aangespoelde legertent die de vader van Eiller op een strand in Groningen vond. Inmiddels is Neptunus naar eigen zeggen uitgegroeid tot een van de belangrijkste producenten van grote tenten in de wereld. Eillers: 'We behalen dit jaar een omzet van ongeveer zestig miljoen gulden. Er werken in de vestigingen in Nederland, Duitsland, Belgie en Engeland in totaal 120 mensen, maar tijdens het hoogseizoen in de zomer komen daar nog een paar honderd tijdelijke krachten bij'. Ongeveer een derde van de omzet haalt Neptunus in Nederland. Het bedrijf beschikt over twintig vrachtwagens om de tenten te vervoeren.

Volgens Eillers konden de Amerikanen in eigen land niet voor de order terecht. 'Twee producenten van grote tenten zitten in Nederland, en nog eens twee in Duitsland. Daarmee heb je het wel gehad'. Eillers had het voordeel dat hij de tenten uit voorraad kon leveren. 'Als je nu nog moet gaan bouwen duurt het alleen al drie maanden voordat het materiaal binnen is.'

Eillers verhuurt al tien jaar tenten aan het Amerikaanse leger in Zuid-Duitsland. 'Dat is gezien de ontspanning een krimpend marktsegment zodat de nieuwe opdracht goed uitkomt. Het is ook een leerzame bestelling omdat het onze eerste grote order is voor levering buiten Europa. Bovendien worden de tenten gekocht terwijl we ons normaal gesproken met verhuur bezighouden en produceren voor eigen vooraad.'

Neptunus beschikt over de grootste tent ter wereld 'zo hoog als een flatgebouw met vijf verdiepingen'. De Amerikanen wilden hem ook meenemen, maar zagen er vanaf toen bleek dat voor de zware tent een betonnen fundering nodig was. Eillers: 'We leveren nu tenten met een oppervlak van 1.200 tot 1.500 vierkante meter, goed voor maximaal tienduizend slaapplaatsen. Ze kunnen ook voor opslag, eetgelegenheid en dergelijke worden ingezet, maar daar bemoei ik me niet mee'.